Pita chléb: tradiční pečivo z Přední Asie

Pita chléb

Ačkoli Češi nedají dopustit na tradiční bílý chléb, stále častěji se objevují různé alternativy. Jednou z nich je pita, tedy druh (především) pšeničného pečiva, které se připravuje při vysokých teplotách a disponuje kapsou.

Jaký je původ pita chleba?

Původní domovinou pita chleba je s největší pravděpodobností Mezopotámie, přičemž první záznamy pocházejí zhruba z roku 2 500 př. Kr. Odtud se začal šířit do dalších přilehlých oblastí, tzn. po celé Přední Asii, Středomoří a na Balkán. Všude se používal k plnění náplněmi, anebo jako příloha. V moderní době si potom získal oblibu i v dalších částech světa a už spoustu let ho lze ochutnat také v České republice. Stále se ale zejména jde o tradiční pokrm blízkovýchodní a středomořské kuchyně.

Kde lze pita chléb ochutnat?

Pita chléb je v současné době u nás možné sehnat v běžné distribuční síti, neboť jej nabízejí supermarkety jako Makro či Tesco. Dá se ale také sehnat ve specializovaných internetových obchodech. Dokonce existuje e-shop Pitachleb.cz, který se chlubí ruční výrobou tohoto pečiva. Pita chléb ovšem můžete ochutnat také v rychlých občerstveních. V České republice je totiž asi nejznámější jako součást gyrosu a falafelu, tedy tradičního řeckého, resp. libanonského pokrmu.

Příprava pita chleba a jeho využití v kuchyni

Příprava pita chleba je poměrně dost jednoduchá. Stačí v míse smíchat 500 g hladké a 500 g polohrubé mouky, 1 balíček sušeného droždí, 1 lžičku soli a teplou vodu. Ze směsi připravíte tužší těsto a necháte kynout zhruba půl hodiny. Následně vytvoříte kuličky těsta, zploštíte je a necháte další čtvrt hodinu kynout. Poté vyválíte placky, které dáte na papíru na pečení do trouby předehřáté na 250 °C. Pečete cca 4 minuty z jedné a poté poloviční dobu z druhé strany. Pita chléb následně můžete plnit různými směsmi, anebo jej využít jako přílohu k omáčkám nebo dipům.

Vliv pita chleba na lidské zdraví

V České republice je stále nejoblíbenější bílý chléb. Ten ovšem patří z hlediska zdraví k velmi problematickým pečivům. Má totiž vysoký glykemický index a nízký obsah účinných látek. Navíc příliš nenasytí, takže člověk se po něm brzy opět cítí hladový. Co se týče pita chleba, je na tom ze zdravotního hlediska výrazně lépe, neboť k jeho přípravě se nepoužívá mnoho surovin a potřeba není ani velké množství technologických procesů. To znamená, že se jedná o přirozenější potravinu. Pokud jej navíc budete plnit zeleninou, bude ještě zdravější.

Zajímavosti o pita chlebu

  • Ačkoli má pita chléb zřejmě původ v Mezopotámii (oblast mezi řekami Eufrat a Tigris), dnes se často nazývá také syrský, libanonský či arabský chléb.
  • Pita chléb je připravován při vysokých teplotách. Při tepelné přípravě se nejprve nafoukne a poté zase splaskne. Tento proces přitom zaručuje, že se v tomto pečivu po rozříznutí objeví charakteristická kapsa, kterou lze plnit různými náplněmi.
  • Pita chléb se neplní pouze falafalem a gyrosem. Tradičně je v něm podáván také známý döner kebab, stejně jako souvlaki (kousky masa a někdy i zeleniny, jež jsou grilovány na špejli).
  • K naplnění ovšem můžete použít i u tradičnější české pokrmy. Pita chléb lze totiž plnit různými druhy masa, ale třeba také špenátovou-žampiónovou náplní.
  • V Orientu se připravují i další druhy chleba, které jsou pitě podobné. Velice blízko k němu má např. indický naan, jenž se ale peče v peci přitisknutý ke stěně.
Přidat na Seznam.cz