Avokádo obsahuje minimum cukrů, za to nezvyklé množství tuků

Avokádo je zdravé ovoce
Avokádo

Avokádo je ovoce, které bylo dlouho konzumováno pouze na americkém dvojkontinentu. Časem se ale rozšířilo i jinam a dnes jej můžeme jíst i my. Vzhledem k jeho účinkům bychom dokonce měli.

Původ a rozšíření avokáda

Avokádo je plodem stromu, který má poněkud vznešený název – hruškovec přelahodný (Persea americana). Ten pravděpodobně pochází z jižní části Mexika, odkud se začal šířit na sever i na jih a dostal se také na některé karibské ostrovy (Kuba a Jamajka). S avokádem se v „Novém světě“ seznámili i Španělé a ovoce se od 17. století začalo šířit po světě. V současné době existují velké plantáže v Kalifornii, jinak se ale hruškovec přelahodný pěstuje na všech světadílech vyjma Antarktidy.

Avokádo jako cenný zdroj zdravých tuků

Avokádo obsahuje řadu vitamínů (B, C, E či K) a minerálních látek (draslík, magnesium či fosfor). Jenže toto ovoce není tak zajímavé obsahem mikronutrientů, ale především makronutrientů. V jeho dužině se totiž vyskytuje minimum cukrů, za to velké množství tuku (15/100 g). Navíc se vesměs jedná o nenasycené masné kyseliny, jejichž složením se podobá olivovému oleji. Avokádo je proto pro člověka velmi cenné a nikoli náhodou je považováno za nutriční „bombu“.

Pozitivní účinky avokáda na lidské zdraví

Avokádo bývá doporučováno lidem s kardiovaskulárními problémy. Pomáhá totiž regulovat hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a posiluje srdce. Zároveň má protizánětlivé a antioxidační účinky, čímž rovněž pomáhá chránit proti mnoha chorobám. Vyznačuje se i kladným vlivem na imunitu, stejně jako na detoxikaci organismu. Pozitivně působí rovněž na zrak, kůži, sliznici, játra, ledviny a močové cesty. Avokádo se navíc podílí na vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a i přes vysoký obsah tuku pomáhá při hubnutí, neboť mj. dokáže zasytit.

Nákup a využití avokáda v kuchyni

Při nákupu avokáda se soustřeďte na to, aby bylo na omak měkké. Příliš tvrdé je nezralé. Na druhou stranu by nemělo být ani kašovité, pak už totiž bývá přezrálé. Před konzumací ovoce rozřízněte, vyjměte pecku a dužinu vydlabejte lžící. Tu lze následně rozkrájet či rozmačkat. Můžete ji např. použít jako zdravou alternativu másla. Stačí ji namazat na čerstvé (celozrnné) pečivo, posolit a opepřit. Avokádo je ale asi známější jako hlavní ingredience do guacamole, tedy mexické pomazánky, která si získává celosvětovou oblibu kvůli své chuti i kladnému vlivu na zdraví.

Zajímavosti o avokádu

  • Hruškovec přelahodný je strom, který může dorůstat až do výšky 20 metrů. Plody se na něm přitom začnou objevovat po čtyřech letech.
  • Ačkoli je využívána především dužina, blahodárné účinky má i slupka i pecka. Dokonce se hovoří o silných protirakovinných účincích
  • Avokádo může prospět i pokožce. Z rozmačkané dužiny si stačí udělat pleťovou masku, která vyhlazuje vrásky. Využít pak lze i avokádový olej, jenž regeneruje suchou kůži.
  • Avokádo je sice pro člověka zdravé, obsahuje ovšem persin. Ten je velmi jedovatý pro papoušky a toto ovoce by rozhodně neměli konzumovat ani psi a kočky.
  • Dužina po vyjmutí ze slupky rychle hnědne, a co hůř, ztrácí účinné látky. Chcete-li tomu zabránit, pokapejte ji citrónovou šťávou.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 21
    Shares



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*