Skořice: aromatická kůra skvěle působící na naše zdraví

Skořice zdravá i voňavá
Skořice

Skořice je hojně používaným kořením a ochucovadlem. Není však pouze chuťově zajímavá a navíc příjemně voňavá, ale zároveň velmi zdravá. Uplatnění přitom nachází i v kosmetice.

Skořice pochází z Orientu

Skořice je aromatická kůra, která pochází ze stromů zvaných skořicovníky (Cinnamomum) . Jejich původní domovinou je jižní a jihovýchodní Asie. Už ve starověku se ovšem skořice rozšířila do dalších oblastí Asie a dostala se také do Středomoří (Egypt a Řecko). Zmínky o ní jsou rovněž v Bibli. V antickém Řecku byla používána k dochucení vína a na evropském kontinentu nacházela uplatnění i v následujících staletích a využívána je dodnes. Skořicovníky se přitom často pěstují, a to především v tropickém a subtropickém pásmu jihovýchodní Asie.

Účinky skořice na lidské zdraví

Skořice obsahuje účinné látky, z nichž je třeba jmenovat především silice. Proto nám může v mnoha ohledech pomoci. Předně působí kladně na kardiovaskulární systém, když např. snižuje krevní tlak. Navíc zmírňuje krvácení, takže se hodí i pro ženy se silnou menstruací. Skořice působí pozitivně rovněž na trávení, neboť působí při průjmech, nevolnosti, nadýmání a dalších obtížích. Vyzkoušejte ji můžete i při chřipce a nachlazení a nabízí se rovněž zevní uplatnění, a to především při revmatismu.

Široké uplatnění skořice v kuchyni

V kuchyni se občas používá celá kůra skořice, a to i jako ozdoba, většinou ale bývá kupována v prášku. Používána je do různých sladkých pokrmů (pečivo, perníky, cukroví, koláče či buchty). Výtečná je i v kombinaci s ovocem, a to především s jablky a hruškami. Použít ji ostatně lze i při zavařování. Stejně jako v minulosti se s oblibou přidává do nápojů (svařené víno, punče i čaje) a skvěle chutná v kávě či horké čokoládě. V asijských zemích se často používá také k rýžovým pokrmům a dokonce i k masu.

Další využití skořice

Skořice není využívána pouze při přípravě potravin a nápojů, ale má daleko širší uplatnění. Vyrábí se z ní kupříkladu skořicový olej, který disponuje blahodárnými zdravotními účinky (skvělý je např. na ledviny). Ve farmacii se ovšem využívá rovněž k zlepšení chuti jinak dosti nedobře chutnajících léčiv. Skořice také velmi příjemně voní, takže se používá ve voňavkářství, stejně jako v kosmetice, a to např. při výrobě mýdel.

Zajímavosti o skořici

  • Důležité jsou především dva druhy skořicovníku. Jedná se o skořicovník čínský (Cinnamomum cassia) a skořicovník ceylonský (Cinnamomum zeylanicum).
  • Zatímco byl v Evropě dlouho používána skořice ze skořicovníku čínského, v 16. století se začala dovážet kůra ze skořicovníku ceylonského, jenž pochází ze Srí Lanky.
  • Skořice je sice na evropském kontinentu známá už dlouho, většinu času byla ale vzácná. Na naše území se kupříkladu poprvé dostala až v 15. století.
  • V současné době je skořice používána v mnoha světových kuchyních. Mezi největší producenty přitom aktuálně patří Čína a Indonésie.
  • Ačkoli je skořice zdraví prospěšná, při jejím používány byste měli být opatrní. Patří totiž mezi velmi silné alergeny. Alergie se přitom projevuje bolestí hlavy, kopřivkou nebo dýchacími obtížemi.
  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*