Skořice: aromatická kůra skvěle působící na naše zdraví

Skořice zdravá i voňavá
Skořice

Skořice je hojně používaným kořením a ochucovadlem. Není však pouze chuťově zajímavá a navíc příjemně voňavá, ale zároveň velmi zdravá. Uplatnění přitom nachází i v kosmetice.

Skořice pochází z Orientu

Skořice je aromatická kůra, která pochází ze stromů zvaných skořicovníky (Cinnamomum) . Jejich původní domovinou je jižní a jihovýchodní Asie. Už ve starověku se ovšem skořice rozšířila do dalších oblastí Asie a dostala se také do Středomoří (Egypt a Řecko). Zmínky o ní jsou rovněž v Bibli. V antickém Řecku byla používána k dochucení vína a na evropském kontinentu nacházela uplatnění i v následujících staletích a využívána je dodnes. Skořicovníky se přitom často pěstují, a to především v tropickém a subtropickém pásmu jihovýchodní Asie.

Účinky skořice na lidské zdraví

Skořice obsahuje účinné látky, z nichž je třeba jmenovat především silice. Proto nám může v mnoha ohledech pomoci. Předně působí kladně na kardiovaskulární systém, když např. snižuje krevní tlak. Navíc zmírňuje krvácení, takže se hodí i pro ženy se silnou menstruací. Skořice působí pozitivně rovněž na trávení, neboť působí při průjmech, nevolnosti, nadýmání a dalších obtížích. Vyzkoušejte ji můžete i při chřipce a nachlazení a nabízí se rovněž zevní uplatnění, a to především při revmatismu.

Široké uplatnění skořice v kuchyni

V kuchyni se občas používá celá kůra skořice, a to i jako ozdoba, většinou ale bývá kupována v prášku. Používána je do různých sladkých pokrmů (pečivo, perníky, cukroví, koláče či buchty). Výtečná je i v kombinaci s ovocem, a to především s jablky a hruškami. Použít ji ostatně lze i při zavařování. Stejně jako v minulosti se s oblibou přidává do nápojů (svařené víno, punče i čaje) a skvěle chutná v kávě či horké čokoládě. V asijských zemích se často používá také k rýžovým pokrmům a dokonce i k masu.

Další využití skořice

Skořice není využívána pouze při přípravě potravin a nápojů, ale má daleko širší uplatnění. Vyrábí se z ní kupříkladu skořicový olej, který disponuje blahodárnými zdravotními účinky (skvělý je např. na ledviny). Ve farmacii se ovšem využívá rovněž k zlepšení chuti jinak dosti nedobře chutnajících léčiv. Skořice také velmi příjemně voní, takže se používá ve voňavkářství, stejně jako v kosmetice, a to např. při výrobě mýdel.

Zajímavosti o skořici

  • Důležité jsou především dva druhy skořicovníku. Jedná se o skořicovník čínský (Cinnamomum cassia) a skořicovník ceylonský (Cinnamomum zeylanicum).
  • Zatímco byl v Evropě dlouho používána skořice ze skořicovníku čínského, v 16. století se začala dovážet kůra ze skořicovníku ceylonského, jenž pochází ze Srí Lanky.
  • Skořice je sice na evropském kontinentu známá už dlouho, většinu času byla ale vzácná. Na naše území se kupříkladu poprvé dostala až v 15. století.
  • V současné době je skořice používána v mnoha světových kuchyních. Mezi největší producenty přitom aktuálně patří Čína a Indonésie.
  • Ačkoli je skořice zdraví prospěšná, při jejím používány byste měli být opatrní. Patří totiž mezi velmi silné alergeny. Alergie se přitom projevuje bolestí hlavy, kopřivkou nebo dýchacími obtížemi.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 11
    Shares



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*