Zázvor: zatočí s chřipkou a nachlazením a pomůže i s mnoha dalšími neduhy

Zázvor pro přípravu čaje
Zázvor lékařský

Zázvor disponuje velmi výraznou chutí, která některé jedince příliš neoslovuje. Na druhou stranu se nejedná pouze o kuchyňskou ingredienci, ale také o pomocníka, jehož bychom neměli postrádat především v průběhu chladných měsíců.

Původ zázvoru není jistý, rozšířený je ale po celém světě

O tom, odkud zázvor pochází, můžeme pouze spekulovat, protože se to přesně neví. V každém případě se v jižní (Indie) a východní (Čína) Asii používá již tisíce let. Už ve starověku se ovšem dostal také do Středomoří, neboť nacházel uplatnění i v Řecku, Římě či Egyptě. Na evropském kontinentu byl už ve středověku široce oblíbenou ingrediencí. Postupem času se navíc rozšířil také do dalších oblastí a dnes se používá takřka po celém světě.

Kladné účinky zázvoru: uleví i zahřeje

Zázvor obsahuje mnoho účinných látek, a to včetně gingerolu, tedy aktivní složky, která může především za to, že dokáže v zimě zahřát náš organismus. Zázvor navíc účinně pomáhá při chřipce a nachlazení. Nejenže totiž dokáže prohřát, ale také uvolní ucpaný nos. Užíváním zázvoru ale budete proti těmto nesnázím bojovat už preventivně, neboť podporuje obranyschopnost organismu. Měli byste ho tedy užívat např. v období chřipkových epidemií, ale samozřejmě nic nezkazíte, když bude součástí vašeho života po celý rok.

Zázvor působí také protizánětlivě a analgeticky, může tedy ulevit od bolesti. Kladný vliv má rovněž na trávící soustavu, neboť zabraňuje plynatosti, zklidňuje žaludek, mírní nevolnost a zbavuje i dalších neduhů. Pokud se vám navíc dělá špatně v autě, opět lze vsadit na zázvor. Ten přitom působí i antioxidačně, pozitivně účinkuje na kardiovaskulární systém a ženám pomáhá při menstruaci, stejně jako při nevolnostech v průběhu těhotenství, ačkoli by se v tomto období neměl používat ve větším množství.

Zázvor chuťově nesedne každému, ale zvyknete si na něj

Za výraznou chuť zázvoru může především výše zmíněný gingerol a někteří lidé si na ni budou muset nějaký čas zvykat, což by ale neměl být větší problém. Jeho uplatnění v kuchyni je každopádně velmi široké. Lidem, kterým chuťově nevadí, jej mohou žvýkat čerstvý, přičemž k dispozici je i v mleté či sušené formě. Pak jde o oblíbené koření, jež lze používat k různým druhům masa, do omáček, salátů apod. Navíc může být součástí mnoha nápojů – populární je zázvorový čaj, sirup nebo pivo.

Zajímavosti o zázvoru

  • Aktivní látka gingerol je příbuzná kapsaicinu. Ten přitom může za ostrou chuť chilli papriček.
  • Používání zázvoru má i určitá úskalí. U některých lidí totiž způsobuje pálení žáhy i další zažívací potíže. Neměli by jej navíc používat ani lidé, kteří užívají léky na překyselení žaludku či na srdce.
  • Zázvorové pivo vzniklo v 18. století v Anglii, a tehdy se skutečně jednalo o pivo. Ačkoli i dnes obsahují některé takové nápoje alkohol, většinou jsou nealkoholické a správně by se měly nazývat zázvorová limonáda.
  • Co je vlastně zázvor? Jedná se o dužnatý oddenek vytrvalé rostliny s názvem zázvor lékařský (Zingiber officinale), která disponuje žlutými květy a může dorůstat až do výšky 1,5 metru.
  • V obchodech si můžete pořídit různé formy zázvoru, a to černý, bílý a růžový. Poslední jmenovaná varianta jsou vlastně nakládané plátky oddenku, které se používají především v Japonsku, a to hlavně do suši.

Fotogalerie:

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 42
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*