Kaviár: exkluzivní pochoutka, která může stát až 750 tisíc Kč za kg

Kaviár (vlevo) v německé luxusní restauraci

Kaviár patří mezi nejexkluzivnější pokrmy na světě. Mnohdy se ale zapomíná na to, že se nejedná pouze o drahou pochoutku, ale také o zdravou kuchyňskou ingredienci.

Jaký je původ kaviáru?

Ačkoli byly rybí jikry konzumovány již v antice, první zmínka o kaviáru pochází z 12. století, a to z Byzance (původně území Východořímské říše). Ve 13. století se pak o něm zmiňují i prameny z Ruska. Také dnes je kaviár nejčastěji spojován s východní Evropou a západní Asií. Největšími exportéry jsou Rusko, Ázerbájdžán, Kazachstán anebo Írán.

Kolik za kaviár zaplatíte?

Kaviáru existuje více druhů. Pravý (černý) kaviár nicméně pochází z jeseterovitých ryb. Vzhledem k jejich úbytku v důsledku intenzivního rybolovu ale není běžně dostupný a stojí tisíce korun pouze za 100 g! Naopak nepravý (červený) kaviár pochází z lososovitých ryb. Ten je cenově daleko dostupnější. Za kaviár z lososa zaplatíte zhruba 300 Kč za 100 g.

Využití kaviáru v kuchyni

Kaviár sice můžete ochutnat v rozličných restauracích, ale uplatnění pro něj naleznete i doma. Často bývá využíván jako předkrm. Neměli byste ovšem zapomínat, že dobře chutná pouze dobře vychlazený (ale ne zase příliš chladný). Kaviár se používá rovněž na chlebíčky, topinky a hodí se i k vejcím. Zároveň se jedná o velmi zajímavou ozdobu rozličných studených pokrmů.

Kaviár z hlediska zdraví

Ačkoli se o kaviáru nejčastěji hovoří jako o jednom z nejexkluzivnějších světových jídel, poněkud se zapomíná na to, že se jedná o velmi zdravý pokrm. Obsahuje totiž mnoho účinných látek, a to především bílkoviny a tuky (zejména omega-3 nenasycené mastné kyseliny). Navíc se v něm vyskytují i vitamíny, a to zejména A a E. Kaviár tedy není pouze pochoutkou. Neměl by ovšem obsahovat příliš konzervačních látek. Pak bude zdravější, na druhou stranu také dražší.

Zajímavosti o kaviáru

  • Jak už jsme zmínili, pravý kaviár se vyrábí z jeseterovitých ryb. Ideálně by měl přitom pocházet z ryby s názvem vyza velká.
  • Pravý kaviár je chuťově mnohem lepší než nepravý. Mimo jiné nezapáchá rybinou a chutná velmi jemně.
  • Cena kaviáru může být skutečně závratná. Nejdražší je přitom ze 100 let starých jeseterů beluga. Z něho se vyrábí íránský kaviár Almas, který stojí 750 000 Kč za kg!
  • Úbytek jeseterovitých ryb by se mohl částečně zastavit. Vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech totiž přišli s metodou získávání kaviáru bez usmrcení ryb. Ten se prodává pod ochrannou známkou „Sturgeon friendly Caviar“.
  • Především dříve se ve státech bývalého SSSR často připravovala i náhražka kaviáru z lilků. Dnes se může jednat o zajímavou alternativu pro vegetariány a vegany.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*