Arganový olej: jeden z nejcennějších olejů. Účinný elixír krásy a mládí

Arganový olej se vyrábí ze semen stromu, který se nazývá argánie trnitá
Arganový olej

Arganový olej je velmi vzácný. Vzhledem k tomu patří k nejcennějším olejům vůbec. Jak by také ne, použít ho lze v kosmetice i v kuchyni a jeho pozitivní účinky jsou nepopiratelné.

Původ arganového oleje

Arganový olej se vyrábí ze semen stromu, který se nazývá argánie trnitá (Argania spinosa) a roste v polopouštích. Ačkoli se tento a další druhy argánie původně vyskytovaly hojně na celém severu afrického kontinentu, v současné době patří mezi ohrožené druhy. Rostou totiž už jen v jihozápadním Maroku a západním Alžírsku, kde je arganový olej hojně používán (nejen) v tradiční kuchyni. Není tedy divu, že jsou dnes argániové porosty pod ochranou UNESCO v biosférické rezervaci. Olej z argánie je tedy velmi ceněný a zároveň drahý.

Arganový olej v gastronomii

Arganový olej existuje ve dvou variantách. Jedna z nich se používá v gastronomii. Má tmavší barvu, neboť se semena před použitím praží. V opačném případě totiž disponují poměrně dost hořkou chutí. Tento arganový olej má výrazné aroma a chuťově připomíná ořechy. V Maroku se přitom tradičně používá k dochucení pokrmů, jako je kuskus či ryby. Společně s drcenými mandlemi a medem navíc nachází uplatněn při přípravě pasty, která se nazývá amlou a maže se na pečivo.

Kosmetické využití arganového oleje

Arganový olej světlejší barvy je hojně využíván v kosmetice, přičemž v rámci tohoto průmyslu patří k nejvíce ceněným olejům vůbec. Marocké ženy jej přitom používají už stovky let, neboť bývá v této oblasti považován za elixír krásy a mládí.Pozitivní vliv má totiž na nejen na vlasy, kterým dodává vitalitu, lesk, hebkost a navíc je činí silnějšími, ale také na pokožku. Vhodný je přitom pro denní i noční péči a pro všechny typy pleti. A nezapomeňme, že arganový olej kladně působí také na nehty.

Účinky arganového oleje na lidské zdraví

V semenech argánie trnité se nachází mnoho účinných látek jako tokoferoly, esenciální mastné kyseliny, karoten a vitamíny (A, E nebo F). Neobsahují naopak minerální oleje, které činí pleť mastnou a neprodyšnou. Arganový olej nám může pomoci s mnoha kožními problémy (ekzémy, akné, nemoci pokožky či drobná poranění a popáleniny). Pleť navíc chrání i před UV zářením. Arganový olej je ovšem vzhledem k obsahu účinných látek pro naše zdraví cenný i jako ingredience v kuchyni. Za všechny účinky jmenujme alespoň stabilizaci hladiny cholesterolu v krvi.

Zajímavosti o arganovém oleji

  • Díky vzácnosti arganového oleje bývá někdy označován jako „marocké zlato“. Můžete se však také setkat s označením „tekuté zlato“.
  • Arganový olej je sice drahý, ale zase ne tolik, aby zruinoval váš rodinný rozpočet. Obvykle stojí několik set korun, ačkoli dle velikosti a kvality lze sehnat dražší i levnější varianty.
  • Pokud si budete chtít arganový olej pořídit, zaměřte se na to, aby byl 100% přírodní a lisovaný za studena. Ano, mělo by se jednat o panenský arganový olej.
  • Olej ze semen argánie nemusí ženy používat pouze pro pozitivní vliv na vlasy, nehty a pokožku, neboť se zároveň jedná o efektivní odstraňovač make-upu.
  • Úbytek argánie trnité nemá vliv pouze na cenu arganového oleje. Tento strom totiž v polopouštích slouží jako přirozená bariéra proti desertifikaci.
Name of Reviewed Item: Arganový olej Rating Value: 5 Image: https://www.jimeto.cz/wp-content/uploads/2019/04/arganovy-olej.jpg Review Author:Review Date:

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*