Pelmeně: národní jídlo Ruska, které si lze připravit na mnoho způsobů
Světové pokrmy

Pelmeně: národní jídlo Ruska, které si lze připravit na mnoho způsobů

Pelmeně jsou ruským národním jídlem, které je oblíbené i v dalších částech světa. Připravit si jej přitom můžete na mnoho způsobů. Původ pelmení Pelmeně jsou národní jídlem v Rusku, ale oblíbené jsou rovněž v zemích, které bývaly součástí […]

Brynza: ovčí sýr s vysokým obsahem laktobakterií i vápníku
Mléčné výrobky

Brynza: ovčí sýr s vysokým obsahem laktobakterií i vápníku

Brynza je měkký sýr z ovčího mléka, který je u nás spojován především se Slovenskem a má široké využití v kuchyni. Obsahuje ale také mnoho účinných látek. Původ brynzy Ačkoliv je u nás brynza spojována především […]

Pirohy: vynikající nekynuté knedlíky, které si lze připravit na sladko i na slano
Pochutiny

Pirohy: vynikající nekynuté knedlíky, které si lze připravit na sladko i na slano

Pirohy jsou nekynuté knedlíky, které si oblíbí milovníci sladkých i slaných jídel. Že jste je doposud neochutnali? Tak se s nimi pojďte seznámit. Původ pirohů Ačkoli název „pirohy“ slyšel zřejmě každý, je poměrně překvapující, že mnoho […]

Cholent
Světové pokrmy

Šoulet: tradiční židovský pokrm, který prospívá zdraví

Šoulet patří mezi pokrmy, které existují stovky let a připravují se dodnes. Jedná se přitom o jednoduché a zdravé jídlo. Šoulet a jeho původ Šoulet je židovský pokrm, který byl poprvé zmíněn ve spisech vídeňského […]

Boršč nepochází z Ruska. V ČR jej často dostanete z pytlíku
Světové pokrmy

Boršč nepochází z Ruska. V ČR jej často dostanete z pytlíku

Boršč je polévka sytě červené barvy, jejíž původní domovinou je východní Evropa. Jíst byste jej ovšem měli čerstvý, tedy nikoli z pytlíku. Ruský boršč. Opravdu? Ačkoli se dnes často říká „ruský boršč“, tato polévka s mnohem větší […]

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou
Zelenina

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou

Nakládané okurky jsou nejen výtečnou přílohou, ale také zdravou kuchyňskou ingrediencí. To stejné přitom platí i pro tzv. kvašáky. Rozšíření nakládaných okurek Kyselé okurky jsou typickým pokrmem české kuchyně, přičemž jsou u nás využívány stovky […]

Ruská kuchyně je velmi pestrá. Ovlivnily ji různé tradice i multikulturní složení obyvatelstva
Světové kuchyně

Ruská kuchyně je velmi pestrá. Ovlivnily ji různé tradice i multikulturní složení obyvatelstva

Ruská kuchyně je ovlivněná obrovskou rozlohou země, multikulturním obyvatelstvem i letitými kontakty s různými oblastmi na jihu i západě. Jaké jsou typické pokrmy a jsou vůbec zdravé? Historie ruské kuchyně Ruská kuchyně je vzhledem k obrovské rozloze […]