Pirohy: vynikající nekynuté knedlíky, které si lze připravit na sladko i na slano

Pirohy (zdroj: Samphotostock.cz)

Pirohy jsou nekynuté knedlíky, které si oblíbí milovníci sladkých i slaných jídel. Že jste je doposud neochutnali? Tak se s nimi pojďte seznámit.

Původ pirohů

Ačkoli název „pirohy“ slyšel zřejmě každý, je poměrně překvapující, že mnoho Čechů ví, že se jedná o typ knedlíků, ale nikdy je přitom neochutnali. Jedná se o typický pokrm střední a východní Evropy. Populární je ovšem především na sever a východ od našich hranic. Nejčastěji se totiž připravuje na Slovensku, UkrajiněPolsku a Rusku, a to podle nejrůznějších receptur.

Kde pirohy ochutnat?

Pirohy si sice můžete pořídit v českých obchodech jako polotovar a v nabídce je mají i některé restaurace, přesto jsou v našich luzích a hájích méně dostupné, než byste možná čekali. Na druhou stranu si můžete pořídit sadu na jejich přípravu, a to včetně tzv. pirožníků. Pokud je tedy chcete ochutnat, připravte si je jednoduše doma, protože to není nijak složité.

Jednotlivé ingredience

I když si mnoho lidí myslí, že se jedná o sladký pokrm, pravda to je jen napůl. Jistě, existují pirohy s ovocem (případně s povidly nebo tvarohem), které připomínají ovocné knedlíky, když se na závěr posypou i moučkovým cukrem a skořicí. Existují nicméně také slané varianty. Nádivku totiž může tvořit i maso, sýr nebo zelí. Záleží tedy pouze na tom, jaké chutě preferujete.

Pirohy z hlediska zdraví

Samozřejmě se nejedná o hit zdravého jídelníčku, ačkoli některé varianty mohou být zdravější než jiné. Záleží také na tom, jak kvalitní suroviny použijete. Na místo klasické bílé mouky můžete např. využít mouku pohankovou (pohanka je zdravá pseudoobilovina) a optimálně i čerstvé ovoce, případně kvalitní maso anebo sýry, a to ideálně s označením „Bio“.

Zajímavosti o pirozích

  • Pirohy se od „klasických“ knedlíků liší mj. tím, že mají tvar půlkruhu, trojúhelníku či obdélníku.
  • Někdy se pirohy označují také jako „pirožky“, nicméně nejedná se o to samé jídlo. Ve druhém případě jde o ruský název pro plněné koláčky či buchty.
  • Ačkoli se tento pokrm připravuje také na Ukrajině, národním jídlem je pokrm pouze podobný. Jedná se o varenyky, což jsou plněné těstovinové taštičky připomínající italské ravioli.
  • Na Slovensku se toto jídlo tradičně konzumuje s brynzou, což je sýr vyráběný především z ovčího mléka.
  • V českých pohádkách matky často balí svým synům do ranečku buchty. V těch ruských to jsou právě pirohy.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 15
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*