Historie slovenské kuchyně: Pivo teklo proudem, kaviár se zpočátku neuchytil
Zajímavosti

Historie slovenské kuchyně: Pivo teklo proudem, kaviár se zpočátku neuchytil

Slovensko má nejen bohatou historii a krásnou přírodu, ale také zajímavou kuchyni, která odráží mnoholetý vývoj a vlivy různých kultur. Zjistěte, jakým trikem dostal Ludvík XVI. mezi lid brambory a proč se pivo těšilo takové […]

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi
Recepty

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi

Brynzové halušky jsou tradičním pokrmem našich slovenských sousedů. Samozřejmě se však připravují v mnoha úpravách. My si dnes uvaříme cuketové halušky. Ale co začít tím, kdy se vlastně halušky poprvé objevily? Oficiální slovenské zdroje zasazují konzumaci […]

Korbáčik: vynikající sýr, který ale obsahuje mnoho soli
Mléčné výrobky

Korbáčik: vynikající sýr, který ale obsahuje mnoho soli

Korbáčik je polotvrdý pletený sýr, který je u nás velmi oblíbený. Ačkoli je chutný, neměli byste ho konzumovat denně, protože obsahuje mnoho soli. Původ korbáčiku Tento sýrový produkt pochází patrně ze Slovenska, i když před […]

Žemlovka: sladký nákyp, který si nemusíte připravit pouze s jablky
Světové pokrmy

Žemlovka: sladký nákyp, který si nemusíte připravit pouze s jablky

Žemlovka s jablky patří mezi tradiční české pokrmy. Můžete nicméně využít i další ingredience a jablka je vlastně možné úplně vynechat. Původ žemlovky Žemlovka, které se říká rovněž zemlbába, je typickým pokrmem české a slovenské kuchyně. […]

Brynza: ovčí sýr s vysokým obsahem laktobakterií i vápníku
Mléčné výrobky

Brynza: ovčí sýr s vysokým obsahem laktobakterií i vápníku

Brynza je měkký sýr z ovčího mléka, který je u nás spojován především se Slovenskem a má široké využití v kuchyni. Obsahuje ale také mnoho účinných látek. Původ brynzy Ačkoliv je u nás brynza spojována především […]

Pirohy: vynikající nekynuté knedlíky, které si lze připravit na sladko i na slano
Pochutiny

Pirohy: vynikající nekynuté knedlíky, které si lze připravit na sladko i na slano

Pirohy jsou nekynuté knedlíky, které si oblíbí milovníci sladkých i slaných jídel. Že jste je doposud neochutnali? Tak se s nimi pojďte seznámit. Původ pirohů Ačkoli název „pirohy“ slyšel zřejmě každý, je poměrně překvapující, že mnoho […]

Cooking mushrooms in a pan. Fried mushrooms, boletus, orange-cap boletus.
Bylinky a rostlinky

Houbová smaženice může být i nevšední gurmánský zážitek

Houby aktuálně rostou, takže si lze domů přinést plný košík. Doma pak může být k obědu výtečná houbová smaženice, jíž si lze připravit i dosti netradičně. Houbová smaženice jako typicky české jídlo Smaženice patří mezi pokrmy, […]

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně
Světové pokrmy

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně

Bramboráky jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Připravit si je přitom lze v mnoha variantách, z nichž některé jsou dokonce sladké! Něco málo z historie Brambory se v Evropě mohly začít konzumovat až po Kolumbově objevení Ameriky, neboť […]

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou
Zelenina

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou

Nakládané okurky jsou nejen výtečnou přílohou, ale také zdravou kuchyňskou ingrediencí. To stejné přitom platí i pro tzv. kvašáky. Rozšíření nakládaných okurek Kyselé okurky jsou typickým pokrmem české kuchyně, přičemž jsou u nás využívány stovky […]