Korbáčik: vynikající sýr, který ale obsahuje mnoho soli
Mléčné výrobky

Korbáčik: vynikající sýr, který ale obsahuje mnoho soli

Korbáčik je polotvrdý pletený sýr, který je u nás velmi oblíbený. Ačkoli je chutný, neměli byste ho konzumovat denně, protože obsahuje mnoho soli. Původ korbáčiku Tento sýrový produkt pochází patrně ze Slovenska, i když před […]

Žemlovka: sladký nákyp, který si nemusíte připravit pouze s jablky
Světové pokrmy

Žemlovka: sladký nákyp, který si nemusíte připravit pouze s jablky

Žemlovka s jablky patří mezi tradiční české pokrmy. Můžete nicméně využít i další ingredience a jablka je vlastně možné úplně vynechat. Původ žemlovky Žemlovka, které se říká rovněž zemlbába, je typickým pokrmem české a slovenské kuchyně. […]

Brynza: ovčí sýr s vysokým obsahem laktobakterií i vápníku
Mléčné výrobky

Brynza: ovčí sýr s vysokým obsahem laktobakterií i vápníku

Brynza je měkký sýr z ovčího mléka, který je u nás spojován především se Slovenskem a má široké využití v kuchyni. Obsahuje ale také mnoho účinných látek. Původ brynzy Ačkoliv je u nás brynza spojována především […]

Pirohy: vynikající nekynuté knedlíky, které si lze připravit na sladko i na slano
Pochutiny

Pirohy: vynikající nekynuté knedlíky, které si lze připravit na sladko i na slano

Pirohy jsou nekynuté knedlíky, které si oblíbí milovníci sladkých i slaných jídel. Že jste je doposud neochutnali? Tak se s nimi pojďte seznámit. Původ pirohů Ačkoli název „pirohy“ slyšel zřejmě každý, je poměrně překvapující, že mnoho […]

Cooking mushrooms in a pan. Fried mushrooms, boletus, orange-cap boletus.
Bylinky a rostlinky

Houbová smaženice může být i nevšední gurmánský zážitek

Houby aktuálně rostou, takže si lze domů přinést plný košík. Doma pak může být k obědu výtečná houbová smaženice, jíž si lze připravit i dosti netradičně. Houbová smaženice jako typicky české jídlo Smaženice patří mezi pokrmy, […]

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně
Světové pokrmy

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně

Bramboráky jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Připravit si je přitom lze v mnoha variantách, z nichž některé jsou dokonce sladké! Něco málo z historie Brambory se v Evropě mohly začít konzumovat až po Kolumbově objevení Ameriky, neboť […]

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou
Zelenina

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou

Nakládané okurky jsou nejen výtečnou přílohou, ale také zdravou kuchyňskou ingrediencí. To stejné přitom platí i pro tzv. kvašáky. Rozšíření nakládaných okurek Kyselé okurky jsou typickým pokrmem české kuchyně, přičemž jsou u nás využívány stovky […]

Šípkový čaj: důležitý pomocník pro chladné měsíce
Nápoje a alkohol

Šípkový čaj: důležitý pomocník pro chladné měsíce

Šípkový čaj obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Šípky, tedy plody růže šípkové byste tedy měli mít doma především v chladnějších obdobích, kdy vám mj. mohou pomoci proti chřipce a nachlazení. Kde roste růže šípková? […]

Bábovka: výborné sladké pečivo s dlouholetou historií
Pochutiny

Bábovka: výborné sladké pečivo s dlouholetou historií

Bábovka je sladké pečivo, které je u nás dlouhodobě oblíbené. Nejenže má typickou chuť, ale každý ji ihned pozná také podle vzhledu. Peče se totiž ve vyšší formě typického tvaru s otvorem uvnitř. Stručná historie […]

Halušky v Košících
Světové kuchyně

Slovenská kuchyně se velmi podobá české, má však svoje specifika

Slovenská kuchyně je v mnoha ohledech podobná té naší. Navíc v podstatě používá stejné suroviny, takže i typická slovenská jídla českým gurmánům obvykle chutnají na „první dobrou“. Historické vlivy na slovenskou kuchyni Během staletí působilo na místní […]