Brynza: ovčí sýr s vysokým obsahem laktobakterií i vápníku

Brynza (zdroj: Samphotostock.cz)

Brynza je měkký sýr z ovčího mléka, který je u nás spojován především se Slovenskem a má široké využití v kuchyni. Obsahuje ale také mnoho účinných látek.

Původ brynzy

Ačkoliv je u nás brynza spojována především s našimi východními sousedy, její původ je sporný. Samotné slovo totiž pochází z rumunštiny a na Slovensko ho přinesli migrující Valaši (etnická skupina původem z rumunského Valašska). Právě zde ale dostal svou dnešní podobu. Tento sýr je oblíbený i v dalších karpatských zemích, ale konzumuje se i v Česku, Německu nebo Rakousku.

Kde brynzu ochutnat?

Brynza je solený sýr především z ovčího mléka, které se u nás k výrobě sýrů příliš nepoužívá. Na druhou stranu si ho můžete koupit v různých obchodech. Pořídit si ho lze nejen v „klasické“ formě, ale zakoupit si je možné rovněž nakládané brynzové kuličky a dokonce i sušenky. Kromě toho máte ve formě polotovaru k dispozici i brynzové halušky, což je jedno z nejznámějších slovenských jídel.

Brynzové halušky a další využití v kuchyni

Nejznámějších receptem jsou právě brynzové halušky, které lze ochutnat i v mnoha českých restauracích, protože tento pokrm je od dob společného státu populární i u nás. Tento sýr ale nachází uplatnění rovněž v polévkách nebo omáčkách, hodí se do k masu, zelenině i bramborám a přidat jej můžete do těstovin. Využít jej lze i jako náplň do pirohů, případně při výrobě pomazánek.

Brynza z hlediska zdraví

Sýry už dnes nemají tak dobrou pověst jako v dřívějších dobách. Na druhou stranu právě brynza bývá řazena mezi zdravější mléčné výrobky, protože za poměrně zdravé je považováno i ovčí mléko. Tradiční slovenský produkt, který je vyráběn z nepasterizovaného ovčího mléka, tak sice obsahuje mnoho tuku (a soli), nicméně zároveň se v něm vyskytuje velké množství mléčných bakterií a vápníku.

Zajímavosti o brynze

  • Samotný název „brynza“ (ve slovenštině bryndza) pochází z rumunského slova „brânză“, což je jednoduše „sýr“.
  • Ovčí mléko obsahuje nejvíce vápníku. Oproti kravskému mléku se v něm tento důležitý minerál vyskytuje ve dvojnásobném množství.
  • V brynze se nachází asi 20 druhů laktobakerií. Jogurt přitom obsahuje pouze dvě.
  • Brynza má i díky tomu kladný vliv na imunitu (obranyschopnost organismu) anebo na hladinu „zlého“ LDL cholesterolu.
  • Existují různé druhy brynzy. Ochutnat tak lze liptovskou, letní, podzimní nebo zimní variantu.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*