Houbová smaženice může být i nevšední gurmánský zážitek

Cooking mushrooms in a pan. Fried mushrooms, boletus, orange-cap boletus.
Smaženice (zdroj: samphotostock.cz)

Houby aktuálně rostou, takže si lze domů přinést plný košík. Doma pak může být k obědu výtečná houbová smaženice, jíž si lze připravit i dosti netradičně.

Houbová smaženice jako typicky české jídlo

Smaženice patří mezi pokrmy, jejichž původ je nutné hledat v Čechách a na Moravě, ačkoli se jedná o oblíbený pokrm rovněž na Slovensku. V našich luzích a hájích je přitom populární odedávna, protože suroviny jsou levné a v některých částech roku snadno dostupné. Zajímavé spíše je, že i v současné době, kdy se k nám dostává tisíce nových ingrediencí a receptů, se stále jedná o velmi oblíbené jídlo.

„Klasická“ smaženice z hub

Typická česká smaženice je pokrmem, který skutečně skoro nic nestojí. V podstatě stačí jen osmažit cibulku, následně se přidají houby (většinou lesní), koření (kmín, pepř a sůl) a trocha vody. Pak už jen stačí dusit doměkka a v závěru přidat rozšlehané vejce. Toto rychlé jídlo se nejčastěji servíruje s chlebem, takže náklady jsou opravdu téměř nulové, přesto chutná.

Netradiční houbová smaženice

V současné době lze při přípravě smaženice použít i netradiční houby jako např. shiitake, která je velmi zdravá. I další ingredience lze přitom ozvláštnit. Použít je možné jarní cibulku nebo šalotku a na místo slepičího vejce lze využít vejce husí, kachní, bažantí, krůtí anebo dokonce pštrosí. Jako velmi netradiční přílohu si přitom můžete udělat bruschettu, tedy zapečený či opečený chléb, na němž jsou rajčata, bazalka, sůl, pepř, olivový olej a česnek.

Houbová smaženice z hlediska zdraví

Smaženici je možné zařadit mezi zdravější pokrmy, zvlášť když použijete mladé houby, které obsahují mnoho účinných látek (vitamíny a minerály). Asi netřeba dodávat, že byste měli mít stoprocentní jistotu, že jsou jedlé. Před použitím navíc zkontrolujte, zda nejsou nahnilé nebo plesnivé. Zároveň by neměly být ani zapařené, protože pak mohou vyvolat žaludeční a střevní potíže.

Zajímavosti o smaženici

  • Říká se, že na smaženici by se neměl pít alkohol. To ovšem platí pouze pro některé druhy hub jako např. pro hřib koloděj.
  • Alkohol v každém případě prodlužuje dobu trávení hub. Dojde-li tedy k otravě, tento druh nápojů může zesílit toxicitu.
  • Rovněž se říká, že by se smaženice z hub neměla ohřívat. Pokud však budete dodržovat hygienické zásady, nejedná se o žádný problém.
  • Jestliže vám houbová smaženice příliš nechutná, můžete do ní zkusit přidat např. anglickou slaninu anebo špek.
  • Na druhou stranu nemusíte při její přípravě používat ani vejce. Pak se jedná o pokrm vhodný i pro vegany.
  • 5
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*