Tradiční ovocné knedlíky mohou být chutné i zdravé

Traditional homemade dumplings
Tradiční ovocné knedlíky s jahodami (zdroj: samphotostock.cz)

Ovocné knedlíky patří mezi tradiční pokrmy středoevropské kuchyně, kde jsou oblíbené už několik staletí. Mohou přitom být chutné i zdravé.

Původ ovocných knedlíků

Ovocné knedlíky jsou tradičním pokrmem střední Evropy. O oblíbenou pochoutku se tedy nejedná pouze v Čechách a na Moravě, ale také v sousedních zemích, tzn. v Rakousku, Německu a Polsku. Na našem území se dělají minimálně od 17. století, ale pravděpodobně zde existovaly ještě dříve. Ty současné se ovšem od těch, na nichž si pochutnávali naši předci, celkem liší.

Kynuté ovocné knedlíky a další varianty

Ovocné knedlíky se dříve připravovaly tak, že se smíchaly rozmočené žemle, vejce a ovoce a vytvořené těsto se smažilo a následně vařilo. V současné době představuje ovoce náplň do těsta. To může být kynuté, tvarohové i bramborové a existuje i varianta z tzv. odpalovaného těsta. Někde jsou oblíbené rovněž trhané knedlíky, při jejichž přípravě se kuličky těsta trhají.

Jednotlivé ingredience

Základem ovocných knedlíků není těsto, ale ovoce, což dá rozum. V současné době se hojně využívají švestky a jahody, ale uplatnění nacházejí rovněž broskve, meruňky či borůvky. Naplnit je ovšem lze třeba také rebarborou a udělat si je můžete i naslano. Většinou jsou však po vaření posypány cukrem, tvarohem a mnohdy také polité rozpuštěným máslem.

Ovocné knedlíky z hlediska zdraví

Tvarohové, bramborové i kynuté ovocné knedlíky sice obsahují ovoce, které je zdravé, na druhou stranu další ingredience už tak zdraví prospěšné nejsou. Jenže ani to nemusí problém, stačí je nahradit vhodnějšími alternativami. Můžete např. použít kokosové máslo a ovesné vločky, a pokud milujete sladké, na místo klasického cukru použijte cukr třtinový, případně agávový, datlový či jiný sirup.

Zajímavosti o ovocných knedlících

  • Ačkoli jsou ovocné knedlíky někdy servírovány jako dezert, většina lidí si je připravuje jako hlavní chod, a to především k obědu.
  • (Zejména) bramborové knedlíky sice mohou být ovocné, někdy se ale dělají také na slaný způsob. Náplň většinou tvoří uzené maso a polity jsou osmaženou cibulkou.
  • V Rakousku je oblíbený např. Germknödel (knedlík plněný povidly), v Polsku jsou obdobným pokrmem pirohy (taštičky z nudlového těsta plněné ovocem).
  • V Rakousku a Německu se připravuje také Dampfnudel, tedy knedlík s ovocnou náplní, džemem či vanilkovým krémem, který je vařen či smažen ve směsi mléka a másla.
  • Ačkoli si je ovocné knedlíky nejlepší připravit doma, v obchodech si lze koupit mražené (polotvary k vaření) a chlazené výrobky (stačí je pouze ohřát).
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*