Graviola: exotické ovoce obsahující spoustu cenných látek

Annona muricata - Graviola
Graviola (zdroj: Samphotostock.cz)

Graviola je název pro plody s ostny, které pocházejí ze stromu s názvem láhevník ostnitý. Aktuálně jsou přitom řazeny mezi tzv. superpotraviny.

Původ láhevník ostnitého

Láhevník ostnitý je ovocný strom, jehož původní domovinou je pravděpodobně Karibik. Už hodně dlouho ovšem roste rovněž ve Střední Americe a také na severu jihoamerického kontinentu. Během staletí se navíc rozšířil i do dalších částí světa, takže se v současné době běžně vyskytuje rovněž v Oceánii, Asii a Africe. Jeho plody, jež se nazývají graviola, však začínají být známé po celém světě.

Kde si graviolu pořídit?

V českých obchodech čerstvou graviolu s největší pravděpodobností neseženete. Některé supermarkety či specializované e-shopy na exotické ovoce ji ovšem ve své nabídce někdy mívají. Běžně k dostání je u nás ve formě prášku. Sehnat lze navíc šťávu, a to dokonce 100% bio štávu, takže je možné vyzkoušet chuť a zdravotní účinky těchto plodů.

Graviola v kuchyni

Čerstvé plody láhevníku ostnitého nacházejí různé uplatnění. Dužina se konzumuje samotná, ale využívána je rovněž k výrobě marmelád, zmrzliny, ovocných šťáv a dalších nápojů. Ty sice můžete ochutnat i u nás, nicméně ostatní produkty zřejmě nevyzoušíte. Pokud si však pořídíte prášek z gravioly, můžete ho přidat např. do smoothie a zvýšit tak jeho pozitivní zdravotní účinky.

Léčivé účinky gravioly

Láhevník ostnitý, resp. jeho plody (a listy) obsahují spoustu cenných látek, ať už se jedná o makronutrienty nebo mikronutrienty. Díky tomu mají kladný vliv na kardiovaskulární soustavu, navíc podporují trávení a pozitivně působí na psychické potíže. Zmínit navíc musíme rovněž antioxidační vlastnosti, čímž se podílejí na boji proti rychlejšímu stárnutí organismu.

Zajímavosti o graviole

  • Láhevník ostnitý získal svůj druhový název právě díky plodům. Ty mají kulovitý tvar a jejich povrch je pokryt měkkými ostny.
  • Ačkoli to u nás příliš nehrozí, měli bychom upozornit, že s konzumací gravioly byste to neměli přehánět. Ve větším množství totiž mohou být důsledkem neurotoxické potíže.
  • Graviola někdy nebývá doporučována těhotným a kojícím ženám. Na druhou stranu dokáže zvyšovat tvorbu mateřského mléka.
  • Používány nejsou pouze plody, ale také listy, které mají rovněž příznivý vliv na lidské zdraví. Pořídit si je můžete sušené, nicméně k dispozici máte rovněž extrakt z listů.
  • Graviola je v českých obchodech vzácná z toho důvodu, že se při dopravě snadno otlačí, v důsledku čehož se dosti rychle kazí.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*