Bramboračka: tradiční podzimní polévka, jíž si lze připravit originálně

Potato Soup
Krémová bramboračka (zdroj: Samphotostock.cz)

Bramboračka patří mezi tradiční podzimní polévky. Ačkoli jsou ovšem základní ingredience dané, můžete si připravit i dosti netradiční varianty.

Historie bramborové polévky

Brambory rostly původně v Jižní Americe. Nejprve tedy byly potřeba Kolumbovy zámořské výpravy. V 16. století už mířila tato zelenina do Evropy, kde velmi rychle zdomácněla, což platí i pro českou kuchyni. Záhy se jednalo o základ mnoha polévek, a to včetně bramboračky. Ta totiž pocházela z domácích surovin, příprava byla poměrně snadná a polévka zasytila.

Jednotlivé ingredience

Správná bramboračka potřebuje několik důležitých ingrediencí. Pokud pomineme samotné brambory, jedná se rovněž o kořenovou zeleninu, konkrétně o mrkev, petržel a celer, ale použít je možné také další druhy. Velmi často se přidávají i lesní houby. Do české bramboračky navíc patří rovněž česnek a majoránka, ale přidat lze i jiné koření.

Bramboračka s houbami a další varianty

Houby dodávají polévkám specifickou chuť, takže jsou používány v mnoha receptech. Bramboračka s houbami přitom patří k nejoblíbenějším variantám této polévky. Můžete si ji ovšem připravit i v dalších verzích. Přidáním smetany si snadno uděláte krémovou bramboračku, použít je možné i vývar z uzených žeber a zkusit můžete i francouzskou variantu, jejíž součástí je nejen smetana, ale také pórek, rajčatový protlak a žloutek.

Bramboračka z hlediska zdraví

Bramboračka s houbami obsahuje pouze vodu, zeleninu, houby a koření. Nemůže se tedy jednat o nezdravou polévku, ačkoli byste to při její přípravě neměli přehánět se solí. Některé další varianty už ovšem mohou být poněkud problematické. Pokud např. při přípravě použijete hodně smetany, polévka bude poměrně tučná, takže byste to s jejím množstvím určitě neměli přehánět.  

Zajímavosti o bramborové polévce

  • Bramborová polévka není oblíbená pouze u nás, ale v celé střední Evropě. Tradičně se totiž připravuje rovněž ve slovenské, polské i německé kuchyni.
  • Bramboračka se u nás stala oblíbenou nejprve na venkově. Teprve časem se stala nedílnou součástí i městských kuchyní.
  • Brambory nemusíte používat pouze v celku, ale lze je uvařit, nakrájet na kousky a následně rozmixovat na kaši.
  • Pokud vás láká bramboračka s houbami, můžete použít čerstvé i sušené houby, takže si ji můžete připravovat celoročně.
  • Houby si nejprve můžete připravit jako smaženici a do samotné polévky je přidat až na závěr.  
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*