Růže v kuchyni. Okvětní lístky jsou jedlé a dokonce i léčivé

2-409422
Růže může patřit mezi zajímavé kuchyňské ingredience (zdroj: Samphotostock.cz)

Růže mají plody, jimž se říká šípky. Ty jsou zásobárnou cenných látek a lze je využít i v kuchyni. Jenže podobně jsou na tom i okvětní lístky!

Kde se růže vůbec vzaly?

Růže patří mezi nejznámější květiny vůbec. Na planetě Zemi se přitom vyskytují už od raných třetihor, rostou zde tedy už přes 60 milionů let! V současné době existuje více než 100 druhů růží, které lze přirozeně nalézt na severní polokouli, a to především v eurasijské části. Samozřejmě se ale jedná o hojně pěstované rostliny, takže na ně je možné narazit po celém světě.

Produkty z růží

Poměrně rozšířené kuchyňské využití mají šípky, což jsou plody růží. Ty obsahují mnoho vitamínů a připravit si z nich lze zdravý šípkový čaj, anebo známou šípkovou omáčku. V kuchyni je ovšem možné využít i okvětní lístky. Ty lze použít samotné jako ozdobu či k dochucení různých pokrmů, ale použít je lze i k výrobě růžové vody, připravit si můžete rovněž růžový cukr i další produkty (viz níže).

Růže v kuchyni

Okvětní lístky růží lze využít na dortech, zákuscích nebo koláčích. Přidat je můžete také do ovocných salátů a nádherný vzhled i specifickou chuť dodají také různým nápojům. To platí i pro růžovou vodu, která podtrhne chuť vína, šampaňského, koktejlů, vody anebo limonád. Zajímavou vůni a jemnou chuť přitom může dodat i palačinkám či muffinům, případně pudinkům.

Růže z hlediska zdraví

Okvětní lístky růží obsahují mnoho účinných látek. Patří mezi ně flavonoidy, vonné silice nebo třísloviny. Nejvíce jsou přitom v tomto ohledu prospěšné tmavě červené růže. Ty, ale nejen ty působí kladně při psychických potížích a využít je lze i při detoxikaci organismu. Navíc mají pozitivní vliv na sliznice dýchacích cest a v neposlední řadě mohou pomoci i trávicímu ústrojí.

Zajímavosti o růžích

  • Jak si připravit růžový cukr? Otrháte okvětní lístky, promícháte je s cukrem a necháte v uzavřené sklenici zhruba dva týdny.
  • Pokud růže sami nepěstujete, vězte, že existují obchody, které prodávají jedlé květy a dokonce i jedlé růžové pupeny.
  • Pořídit si je možné také růžový sirup, které je rovněž vynikající. Jde mj. o základ známého malajského nápoje zvaného Bandung.
  • Plátky růže (čerstvé i sušené) můžete také podrtit a připravit si z nich výtečný a na zdraví pozitivně působící čaj.
  • Okvětní lístky růží jsou hojně využívány také v kosmetice. Jejich destilací se kupříkladu vyrábí esenciální růžový olej.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*