Muffiny: tradiční pečivo, které si lze připravit netradičně (a zdravě)

Orange muffins and raisins close-up. horizontal top view
Muffiny (zdroj: Samphotostock.cz)

Muffiny patří mezi tradiční pečivo v anglicky mluvících zemích. Dnes se ale dělají po celém světě, přičemž si můžete připravit i zdravější varianty.

Původ muffinů

Historie muffinů se začala psát v 18. století, a to ve Velké Británii, kde se v té době připravovali chlebové placky, které jsou vlastně základem i dnešní anglické varianty muffinů. Za Atlantikem, tedy ve Spojených státech amerických se toto pečivo začalo vyrábět v 19. století. Zde se ovšem připravovalo a připravuje dosti jinak, takže mívá jinou chuť i tvar.

Kde muffiny ochutnat?

Muffiny sice pocházejí z anglicky mluvících zemí, ale postupem času se rozšířily i do dalších částí světa. Není tedy divu, že dnes jsou zcela běžně k dispozici i v českých obchodech. Pořídit si přitom můžete nejen hotové pečivo, ale také sypkou směs na jeho přípravu. V nabídce je navíc mají i kavárny, cukrárny i některé fastfoody a navíc si je lze připravit jednoduše doma.

Druhy muffinů

Základem anglických muffinů je vlastně jen kynutý světlý chléb s kvasnicemi. Mají přitom kulatý tvar a často se podávají s máslem. V USA jsou nicméně vyráběny z kukuřičné mouky a bývají sladké. Velmi oblíbené jsou např. borůvkové, banánové, jablečné, tvarohové či čokoládové muffiny. Existují ovšem i slané varianty, jež mohou obsahovat zeleninu (mrkev či dýně), chilli anebo hovězí maso.

Muffiny z hlediska zdraví

Některé varianty muffinů jsou zdravější než jiné. Pokud např. obsahují hodně ovoce, budou prospěšnější než hodně slazené čokoládové muffiny. Při přípravě lze ale použít zdravé suroviny. Uplatnění může např. nalézt celozrnná špaldová či pohanková mouka, ovesné vločky anebo třtinový cukr. Pokud si tedy zakládáte na zdravé stravě, toto pečivo může být součástí vašeho jídelníčku.

Zajímavosti o muffinech

  • Chcete-li získat tradiční tvar tohoto pečiva, který ovšem původní britská varianta postrádá, můžete si jednoduše pořídit muffinové pohárky.
  • Za jistou variantu muffinů lze považovat tzv. košonky, které se pečou především na Moravě a ve Slezsku.
  • Muffiny obvykle nemají na povrchu polevu či krém. Někdy ovšem bývají posypávány moučkovým cukrem.
  • Existují i tzv. cupcakes, které jsou připravovány s polevou či krémem. Dělány jsou především při slavnostních příležitostech, tedy např. o Vánocích.
  • V České republice jsou asi nejoblíbenější čokoládové muffiny, ačkoli z hlediska zdraví byste se měli zaměřit na jiné varianty.
Přidat na Seznam.cz