Huitalcoche: „aztécký kaviár“, z něhož se některým lidem zvedá žaludek

2-14880211
Snět kukuřičná neboli huitalcoche (zdroj: Samphotostock.cz)

Huitalcoche je mexický název pro parazitickou houbu zvanou sněť kukuřičná. Ačkoli se v její domovině jedná o pochoutku, nesedne asi úplně každému.

Původ sněti kukuřičné

Huitaloche je ve Střední a Jižní Americe název pro houbu s latinským názvem Ustilago maydis. Zatímco tyto informace neznějí nijak podivně, situace se poněkud změní, pokud zmíníme české označení, totiž sněť kukuřičná. Ačkoli je tato houba v Mexiku a dalších zemích považována za delikatesu, zároveň se jedná o celosvětově nejrozšířenější nemoc kukuřice.

Kde huitalcoche ochutnat?

Jak už jsme zmínili, huitalcoche je v oblasti svého původu považována za laskominu, zbytek světa už takovým nadšením nicméně neoplývá. Kdybyste přesto chtěli tuto houbu ochutnat, asi je vám jasné, že ji u nás v běžné distribuční síti neseženete. Na druhou stranu si ji můžete pořídit v některých e-shopech, a to v konzervě. V ochutnání vám tedy vůbec nic nebrání.

Snět kukuřičná v kuchyni

O huitalcoche se říká, že chutí připomíná vanilku a javorový sirup. Na druhou stranu tento název je v překladu označení pro „výkaly“. Tepelně upravený pokrm z těchto hub také nevypadá příliš vábně a neohromí vás ani konzistencí, neboť připomíná slizovitou kaši. Každopádně se dá houba jíst zasyrova, dělají se z ní placky, přidává se k masu, do tortill a nachází se i v receptech na některé dezerty.

Huitalcoche z hlediska zdraví

Sněť kukuřičnou je před konzumací nutné důkladně očistit a omýt, neboť může obsahovat toxické látky. Na druhou stranu je i zdrojem vitamínu C, vápníku nebo fosforu a vyskytuje se v ní rovněž esenciální aminokyselina lysin. Huitalcoche proto může mít na lidské zdraví blahodárný vliv. Pozitivně působí např. na infekce, hladinu cholesterolu, stejně jako na kosti a pokožku.

Zajímavosti o sněti kukuřičné

  • Ačkoli mexický psaný název pro tuto houbu je „huitalcoche“, ve skutečnosti se čte whee-tla-KO-cheh.
  • K popisu této houby výrazně přispěl český mykolog A. J. Corda. Stalo se tak v první polovině 19. století.
  • Huitalcoche se neříká pouze „aztécký kaviár“, ale používá se pro ni rovněž označení „mexický lanýž“.
  • Pokud byste chtěli konkrétní recept, můžete si tuto houbu připravit s cibulkou, česnekem a chilli a výslednou směsí naplnit kukuřičné placky.
  • Konzumace syrové sněti kukuřičné se někdy nedoporučuje. Podle výzkumu na zvířatech totiž může být tento způsob konzumace nebezpečný.
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*