Šípkový čaj: důležitý pomocník pro chladné měsíce

Šípkový čaj a cukroví s šípkovou marmeládou

Šípkový čaj obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Šípky, tedy plody růže šípkové byste tedy měli mít doma především v chladnějších obdobích, kdy vám mj. mohou pomoci proti chřipce a nachlazení.

Kde roste růže šípková?

Šípky jsou plody, resp. souplodí nažek růže šípkové, což je nejvíce rozšířený druh růží ve středoevropském prostoru. Vyskytuje se ale na většině „Starého“ kontinentu, stejně jako na severu Afriky a v Asii. Vlivem člověka se ovšem dostal rovněž na americký dvojkontinent a do Austrálie a na Nový Zéland. Roste tedy prakticky po celém světě. V České republice se jedná o dosti rozšířený původní druh, takže šípky (nejen) na šípkový čaj si můžete natrhat na mnoha místech.

Využití šípků v kuchyni

Šípky mají široké využití v kuchyni, takže uplatnění nenacházejí pouze při přípravě šípkového čaje. Lze si z nich např. připravit víno nebo marmeládu. Na našem území je velmi oblíbená také šípková omáčka, která se podává např. ke kančímu masu, což ostatně vědí všichni, kdo viděli populární film Slavnosti sněženek. V českých domácnostech je ale asi nejvíce připravován právě šípkový čaj, který je využíván nejen kvůli chuti, ale zároveň pro zajímavé léčivé účinky.

Léčivé účinky šípkového čaje

Šípky obsahují velké množství vitamínů (především „céčka“ a „áčka“), pročež je součástí lidového léčitelství už 1 000 let. Šípkový čaj je opravdu kvalitním zdrojem vitamínu C pro období chladnějších měsíců, neboť se podílí na silné imunitě. Pomůže vám tedy např. proti chřipce a nachlazení. Šípky jsou zároveň silným antioxidantem, pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním (vliv mají např. na nižší cholesterol), účinkují při paradentóze a podílí se na detoxikaci organismu.

Příprava šípkového čaje

Příprava není složitá. Čerstvé šípky nejprve opláchnete a rozkrojíte napůl. Následně vložíte do nádoby, zalijete vodou a necháte louhovat. Druhý den dáte nálev pomalu vařit asi na čtvrt hodiny a poté scedíte přes jemné sítko. Můžete ovšem použít i sušené šípky, které je před přípravou šípkového čaje vhodné rozdrtit v hmoždíři. Sušit je lze pomalu v troubě, anebo pouze při pokojové teplotě. V každém případě byste šípky měli sbírat po prvním mrazíku, kdy bývají nejsladší.

Doporučujeme: šípky po přípravě šípkového čaje nevyhazujte. Lze je totiž použít opakovaně, a dokonce platí, že nejsilněji působí druhý a třetí výluh.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*