Netradiční využití vlašských ořechů – máslo, omáčky anebo výroba přírodní barvy na vlasy

Vlašské ořechy využíváme mnoha způsoby. Nejčastěji jsou používány do sladkých pokrmů, ale jejich uplatnění je daleko širší. Některé možnosti pro vás zřejmě budou dosti překvapivé.

Zajímavé recepty z vlašských ořechů

Za „velkou louží“ je velmi oblíbené arašídové máslo. Jenže buráky mohou vyvolat potravinovou intoleranci i alergii. Zato máslo z vlašských ořechů žádná taková rizika nepředstavuje. „Vlašáky“ stačí dát do mixéru s kapkou panenského olivového oleje a špetkou (mořské) soli a rozmixovat. Zdravá snídaně je tak během několika chvilek na světě.

Vlašské ořechy jsou dokonce základem zajímavé ořechové omáčky, která pochází z italské Ligurie a nazývá se Salsa di Noci. Omáčka krémové chuti, která je ideální do chladných měsíců a lze ji vyrobit za pár minut, se hodí k nokům či těstovinám, ale lze ji využít i čistě jako pomazánku.

„Vlašáky“ jsou společně s cibulí rovněž nejdůležitější ingrediencí tradiční gruzínské ořechové omáčky zvané Satsivi. Jedná se o podobný pokrm, jako je levantský hummus, jehož základem je ovšem cizrna a tahini (sezamová pasta). Satsivi patří v Gruzii ke svátečním pokrmům a velmi se hodí k masu.

Pokud máte rádi nakládaný hermelín, vězte, že existuje i varianta s vlašskými ořechy. Že se to zdá jako podivná kombinace? Tak to zkuste a posuďte sami. Možná vás také překvapí, že existuje mnoho receptů, v nichž jsou „vlašáky“ součástí polévek. Ty si můžete jednoduše najít, ale nic vám nebrání experimentovat. Máte-li doma kupu vlašských ořechů, zkuste je použít i netradičními způsoby!

Nevyhazujte ani skořápky, slupky a listy

Ačkoli jsou nejvíce využívána jádra vlašských ořechů, zužitkovat lze i další části ořešáku královského. Skořápky samozřejmě nacházejí uplatnění o Vánocích při výrobě dekorací. Jenže si z nich lze také připravit odvar proti kašli, kdy je necháte zhruba půl dne louhovat ve vodě, následně nakrátko přivedete k varu a scedíte.

Připravit si navíc můžete také výluh z listů, který je možné používat např. proti akné, lupům nebo jako kloktadlo při bolestech v krku.

V neposlední řadě lze zužitkovat i oplodí (zelená část okolo skořápky). Vyrobit si z něj např. můžete přírodní barvu na vlasy. Oplodí nasekané na kousky zalijete šálkem vody a necháte zhruba 10 minut vařit. Pak už jen dáte vychladnout a scedíte. Umyté vlasy tímto odvarem opláchnete, a ten jim dodá lesk a zvýrazní hnědou barvu.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*