Ropa vieja: Kubánské trhané maso si oblíbí úplně každý

Zdroj: Shutterstock

Ropa vieja je kubánské jídlo, jehož překlad do češtiny nezní příliš lákavě. Málokdo by si asi chtěl dát k obědu staré hadry. Pokud se ale přenesete přes název, na pokrmu si pochutnáte. A navíc je velmi snadný na přípravu.

Říká se mu staré hadry, protože tak na talíři trochu vypadá. Jde o trhané maso, které se typicky podává s rajčatovou omáčkou a cibulí. Kombinace chutí vás dostane během okamžiku.

Co budete potřebovat

Příprava pokrmu je velmi snadná. Navíc nebudete potřebovat nic speciálního. I když jde o kubánské jídlo, všechny potřebné ingredience seženete jednoduše v jakémkoli obchodě i u nás.

Připravte si 1,25 kilogramu hovězí roštěné, sušenou cibuli v prášku, olej, půl litru rajčatové šťávy, 2 bobkové listy, řapíkatý celer, mrkev, hrnek čerstvého hrášku a posekané olivy.

Dále budete potřebovat takzvané sofrito, které připravíte smícháním 2 lžic oleje, 3 hrnků nakrájené cibule, 3 hrnků pokrájených různobarevných paprik, 5 stroužků česneku, petrželky a lžíce rajského protlaku. Vše smíchejte v mixéru a vznikne vám zeleninová omáčka.

Příprava pokrmu ropa vieja

Z masa si připravte asi centimetrové plátky, které dobře naklepete, osolíte, opepříte a obalíte v sušené cibuli. Potom je opečte na pánvi dohněda. Dejte je do trouby a přidejte sofrito, koření a rajskou šťávu.

Následně už se pokrm jen peče asi 2 hodiny na 175 °C, takže se můžete věnovat čemukoli jinému a po čase se vrátit k hotovému jídlu. Maso by mělo jít krájet i lžící. Na pánvi ho smíchejte s dušenou mrkví a celerem, přidejte hrášek a nakonec vše podávejte s rýží nebo s brambory.

Zdroj: Ochutnej Svět, Cesty s chutí, Top Recepty, Delish

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz