Lucuma: exotické ovoce i velmi zdravé sladidlo

Peruvian Fruit Called Lucuma
Lucuma – peruánské ovoce (zdroj: samphotostock.cz)

Lucuma, resp. prášek z tohoto exotického ovoce u nás není příliš známý. Jenže se jedná o zdravé sladidlo, které mohou používat i diabetici.

Původ lucumy

Lucuma (Pouteria lucuma) je stálezelený strom, za jehož původní domovinu bývá považováno Peru. Vyrůstat může až do výšky 25 metrů a navíc je velmi odolný, neboť se vyskytuje i v andských oblastech, a to v nadmořské výšce až 3 000 m. Strom se může dožívat i 500 let a plodí ovoce, které svým vzezřením trošku připomíná křížence mezi mangem a avokádem.

Kde si lucumu pořídit?

Lucuma je exotické ovoce, které zatím v České republice příliš známé není. Čerstvé ho také u nás s největší pravděpodobností neseženete. Na druhou stranu si můžete pořídit prášek ze zralé lucumy, a to hned od několika výrobců. Navíc bývá obsažen i v různých snídaňových směsích, společně s dalšími surovinami, které jsou často označovány za superpotraviny.

Využití v kuchyni

Vzhledem k tomu, že čerstvou lucumu asi neseženete, v kuchyni můžete využít především mletý prášek, který má jasně žlutou barvu. Používat jej přitom lze jako zdravé sladidlo, neboť má jemně sladkou chuť a obsahuje mnoho účinných látek (viz níže). Jedná se tedy o zajímavou náhražku cukru. Použít jej lze např. do smoothie, koktejlů nebo sladkých pokrmů, ale vlastně kdekoli, kde používáte klasický cukr.

Lucuma z hlediska zdraví

Lucuma obsahuje vitamíny (beta-karoten, B3 nebo C), minerální látky (draslík, sodík, železo, zinek, vápník nebo hořčík), sacharidy a nenasycené mastné kyseliny (např. linolovou, linolenovou či stearovou). Navíc má nízký glykemický index, takže se hodí i pro diabetiky. Prášek je rovněž výtečný zdroj energie a působí proti únavě. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu. Bývá dáván i do souvislosti s lepší imunitou a kladným vlivem na nervovou soustavu.

Zajímavosti o lucumě

  • Lucumě se rovněž říká „zlatí Inků“, neboť roste na místě, kde se rozkládala tato indiánská civilizace.
  • Prášek z lucumy obsahuje sacharidy, které se ale vstřebávají pomalu. Proto se nejedná o nezdravý stimulant (jako cukr) s vysokým glykemickým indexem.
  • Lucuma má jemně karamelovou chuť. Někdy bývá ovšem chuťově připodobňována k javoru, mangu nebo dokonce dýni.
  • Jedná se o vhodné sladidlo nejen pro diabetiky, ale také pro děti a těhotné a kojící ženy.
  • Lucuma obsahuje také hodně vlákniny. Díky tomu má kladný vliv na zažívání a hodí se i jako sladilo při redukčních dietách.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*