Plicník lékařský: účinná léčivka vhodná do jarních salátů i do polévek

2-9060530
Plicník lékařský (zdroj: samphotostock.cz)

Plicník lékařský je léčivá rostlina, které pomáhá s potížemi horních cest dýchacích. Zároveň se ovšem jedná i o zajímavou kuchyňskou ingredienci.

Původ plicníku lékařského

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je rostlina z čeledi brutnákovitých, jejíž původní domovinou je evropský kontinent. Rozšířená je přitom po celé Evropě od severu k jihu a od západu k východu. Růst navíc může jak v nížinách, tak ve vyšších horských pásmech. V České republice je přitom rovněž původním druhem, což platí i pro plicník úzkolistý, měkký a tmavý.

Kde si plicník obstarat?

Plicník lékařský roste v rozličných půdách od kamenitých po jílové, a to v nadmořských výškách od 0 do 1 500 metrů. Využívána je nať či spodní listy, které jsou nejčastěji sbírány v období květu, tzn. od března do května. Tyto části můžete použít buď čerstvé, anebo je usušit. Sušenou nať si lze ovšem také pořídit, a to v obchodech se zdravou výživou anebo s bylinkami.

Využití plicníku v kuchyni

Plicník lékařský se nejčastěji používá ve formě čaje, který se připravuje ze sušené natě. Mladé a křehké listy jsou nicméně zajímavou ingrediencí do jarních salátů, které mohou přispět k detoxikaci organismu. Použít je např. můžete společně s ledovým salátem, citrónem, mrkví anebo bramborami. Uplatnění navíc nacházejí rovněž v polévkách, a to třeba na místo pažitky.

Léčivé účinky plicníku lékařského

Plicník lékařský obsahuje mnoho účinných látek, ať už se jedná o saponiny, třísloviny, slizy, flavonoidy, organické kyseliny, sacharidy anebo vitamín C. Jak už napovídá jeho rodový název, kladně působí především na dýchání. Tak například usnadňuje odkašlávání, účinkuje při astmatu anebo regeneruje sliznice horních cest dýchacích. Navíc má pozitivní vliv na trávení a působí diureticky (močopudně).

Zajímavosti o plicníku lékařském

  • Ačkoli je plicník účinnou léčivkou, neměli byste jej využívat déle než tři týdny. Tato bylinka totiž obsahuje alkaloidy.
  • Ze stejného důvodu není plicník lékařský obvykle doporučován dětem, stejně jako těhotným a kojícím ženám.
  • V lidovém léčitelní je tato bylinky dodnes využívána také k léčbě tuberkulózy.
  • Jako kuchyňská ingredience je tato rostlina používána především na britských ostrovech.
  • V kuchyni mohou být používány i květy plicníku, ovšem spíše k dozdobení pokrmů, neboť nemají výraznou chuť.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*