Boloňské špagety jsou oblíbené po celém světě, v Itálii ale neexistují

Bolo
Boloňská omáčka a špagety, s nimiž se ale v Itálii nepodává (zdroj: samphotostock.cz)

Boloňské špagety jsou celosvětově rozšířeným pokrmem. V Itálii na ně ovšem prakticky nenarazíte, protože se boloňská omáčka dělá k jiným druhům těstovin.

Původ boloňské omáčky

Nejstarší recept na ragú (pokrm z nakrájeného dušeného masa či zeleniny) s těstovinami pochází z 18. století a stojí za ním jistý Alberto Alvisi. Tento pán byl kuchařem kardinála v Imole, která se nachází nedaleko Bologně. Recept se rozšířil v 19. století a ve století následujícím se stal součástí světové kuchyně, ačkoli pokrm známý jako boloňské špagety v Itálii neexistuje.

Boloňské špagety

Boloňské špagety jsou pokrmem, který je sice součástí světové kuchyně, nicméně boloňská omáčka se na Apeninském poloostrově ke špagetám nedělá. Tento druh těstovin se zde jí na jiné způsoby a boloňská omáčka se dělá především k lasagním. Zatímco špagety jsou těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, lasagne jsou velmi širokými těstovinami.

Jednotlivé ingredience na omáčku

Pokud si budete chtít připravit boloňskou omáčku, budete potřebovat mleté maso (především hovězí), máslo, mléko, bílé víno, olivový olej, zeleninu (cibuli, mrkev, celer) a koření (pepř, oregano, bazalku či muškátový oříšek). Nesmí samozřejmě chybět ani rajčata a k podávání se často využívá čerstvá strouhaný parmazán, který celému pokrmu dodává jedinečnou chuť.

Boloňská omáčka a zdraví

Boloňská omáčka může, ale nemusí být příliš zdravá. Záleží samozřejmě na použitých ingrediencích. Existují recepty, ve kterých se nacházejí nezdravé oleje a na místo parmazánu se v nich vyskytuje tučný eidam. Na druhou stranu lze narazit i na fitness varianty. Nefiguruje v nich např. mleté (hovězí) maso, ale třeba kuřecí prsa nakrájená na nudličky.

Zajímavosti o boloňské omáčce

  • Pokud byste si chtěli boloňskou omáčku dát v Itálii, objednat si musíte ragù alla bolognese.
  • Kořeny tohoto pokrmu je nutné hledat ve Francii. Zde se stal totiž především v 18. století oblíbeným pokrmem ragoût, tedy jídlo z nakrájených ingrediencí na malé kousky.
  • Ačkoli je základem boloňské omáčky mleté maso, v obchodech si můžete pořídit i bezmasé varianty, které jsou vhodné pro vegetariány a vegany.
  • Kupované omáčky ovšem často nebývají příliš kvalitní. Pravá boloňská omáčka se totiž obvykle připravuje i několik hodin.
  • Do pravé boloňské omáčky patří hovězí maso, ovšem narazit lze i na varianty s jinými druhy mletého masa. Tato omáčka se pak ovšem podobá více neapolským ragú z jižní Itálie než severní boloňské verzi.
  • 1
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*