Pelmeně: národní jídlo Ruska, které si lze připravit na mnoho způsobů

Pelmeně (zdroj: Samphotostock.cz)

Pelmeně jsou ruským národním jídlem, které je oblíbené i v dalších částech světa. Připravit si jej přitom můžete na mnoho způsobů.

Původ pelmení

Pelmeně jsou národní jídlem v Rusku, ale oblíbené jsou rovněž v zemích, které bývaly součástí Sovětského svazu, tedy např. na Ukrajině, v Litvě, případně v kavkazských státech. Podobné jídlo je ovšem připravováno i v dalších částech světa. Ostatně je tomu tak rovněž u nás. Nutno ovšem dodat, že Rusové tento pokrm převzali od uralského národa Udmurtů.

Kde pelmeně ochutnat?

Pelmeně se v českých kuchyních připravovaly především v dřívějších dobách, v mnoha rodinách se ovšem dělají dodnes. Na jídelním lístku je navíc mají některé restaurace a bistra, přičemž dokonce existují podniky, které se na tento pokrm specializují. Navíc si je můžete pořídit v obchodech jako polotovar, přesto dá asi většina lidí přednost vlastní domácí přípravě.

Jednotlivé ingredience

Jedná se vlastně o těstové taštičky ve tvaru ucha, které jsou plněny masem. Použít přitom lze různé druhy masa, takže uplatnění nachází vepřové, hovězí, jehněčí, ale třeba také kuřecí. Někdy se mohou smíchat různé druhy masa, což byl i původní postup. Do náplně se ovšem často přidává rovněž česnek a cibule, stejně jako sůl a černý pepř. Těsto s náplní se vaří ve vodě.

Pelmeně z hlediska zdraví

Podíváte-li se na jednotlivé ingredience, bude na první pohled zřejmé, že pelmeně nepatří mezi nejzdravější pokrmy na světě. Záleží ovšem na tom, jaké použijete těsto a jak moc kvalitní bude maso. V českých domácnostech se např. jako náplň do těsta používá salám, který patří mezi uzeniny. Z toho důvodu se rozhodně nejedná o optimální ingredienci.

Zajímavosti o pelmeních

  • Samotná název tohoto pokrmu je vlastně ruskou zkomoleninou udmurtského označení peľnjaň, což znamená „chléb ve tvaru ucha“.
  • Ačkoli se na mnoha místech světa připravují podobná jídla, právě tvar knedlíčků je pro pelmeně specifický.
  • Horké pelmeně se v některých receptech ještě polévají kysanou smetanou, hořčicí nebo octem.
  • Někdy se také konzumují s kyselým zelím, jindy je doporučováno po uvaření ještě knedlíčky osmahnout na pánvi.
  • Existují i vegetariánské varianty pelmení. Náplň mohou tvořit např. brambory s houbami (žampiony, hlíva nebo hříbky).
Přidat na Seznam.cz