Ruská kuchyně je velmi pestrá. Ovlivnily ji různé tradice i multikulturní složení obyvatelstva

Polévka boršč

Ruská kuchyně je ovlivněná obrovskou rozlohou země, multikulturním obyvatelstvem i letitými kontakty s různými oblastmi na jihu i západě. Jaké jsou typické pokrmy a jsou vůbec zdravé?

Historie ruské kuchyně

Ruská kuchyně je vzhledem k obrovské rozloze země velmi pestrá. Už ve středověku měly vliv na používané suroviny i jejich přípravu kontakty s Perskou a Osmanskou říší, oblastmi Kavkazu, Mongoly a Tatary i Orientálními říšemi. V novověku se pak Rusko dostalo více do kontaktu i se západními zeměmi (Německo, Francie, Rakousko). Svou roli pro rozmanitost pokrmů hraje rovněž samotná multikulturalita země, nicméně některé jídla jsou známější než jiná.

Nejznámější pokrmy ruské kuchyně

Pro ruskou kuchyni jsou typické mořské i sladkovodní ryby, zvěřina, drůbež, hovězí a vepřové maso, smetana, tvaroh, houby, lesní plody, med či zelenina (např. červená řepa, brambory a zelí) Často jsou také používané obiloviny, které nacházejí uplatnění při přípravě sladkých i slaných pokrmů.

Ruské polévky jsou obvykle velmi vydatné, o čemž svědčí i ta nejslavnější – boršč, kterou tvoří vývar z kostí a (především) hovězího masa, zelenina (červená řepa, zelí, mrkev, celer atd.) a také velké množství zakysané smetany. Dosti hustá je rovněž oblíbená kapustová polévka šči.

Z hlavních ruských jídel jmenujme např. šašlik, což je obdoba tureckého šiš kebabu. Oblíbený je i hovězí Stroganoff, tedy pokrm, jenž tvoří kousky hovězího masa, cibule, houby, kyselá okurka a kysaná smetana. Z Ruska pocházejí také pelmeně (taštičky z těsta plněné kořeněným mletým masem) a pirožky vyrobené z těsta a plněné masem, vejci, bramborami, zelím, houbami či tvarohem.

Rusové však jedí také saláty jako např. viněgret, jakož i sladká jídla, a to třeba syrniki, což jsou tvarohové lívance s džemem, medem či smetanou. Dobré jídlo je však třeba také spláchnout. K tomu je určeno pivo (největší domácí pivovar se jmenuje Baltika) či vodka, kterou si Rusové často vyrábějí sami doma (tzv. samohonka). Z nealkoholických nápojů jmenujme černý čaj či ovocný mors.

Ruská kuchyně z hlediska zdraví

V ruské kuchyni je více než u nás používána zelenina, takže ji lze označit za poměrně zdravou. K tomu ostatně přispívá i časté používání ryb a zvěřiny, což jsou obecně nejzdravější druhy masa. Na druhou stranu hojné používání smetany, která až nezvykle často nachází uplatnění i u pokrmů z masa (např. zapečená štika na smetaně), příliš zdravé není. Rusové navíc v mnoha případech holdují samohonce více, než je zdrávo, což dobré kondici rozhodně neprospívá.

Zajímavosti o ruské kuchyni

  • V tradiční ruské kuchyni příliš masa nebylo a konzumovalo se spíše výjimečně. Historické zaměření na různé úpravy zeleniny je tedy pochopitelné.
  • Rusové používají sladkou i kysanou smetanu. Především druhá varianta je za laskominu považována i samostatně, což se u nás příliš „nenosí“.
  • Ačkoli jsou dnes Rusové ve světě mj. známí jako chrabří konzumenti vodky, nejstarším ruským nápojem je mědok, který se vyrábí z vody a malého množství medu a chmelu.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*