Šoulet: tradiční židovský pokrm, který prospívá zdraví

Cholent
Šoulet (zdroj: samphotostock.cz)

Šoulet patří mezi pokrmy, které existují stovky let a připravují se dodnes. Jedná se přitom o jednoduché a zdravé jídlo.

Šoulet a jeho původ

Šoulet je židovský pokrm, který byl poprvé zmíněn ve spisech vídeňského rabína Jicchaka, a to už v roce 1180. Připravoval se přitom nejen v Jeruzalémě a dalších izraelských městech, ale také v evropských štetlech (malá města s většinovou židovskou populací, jež stála především ve střední a východní Evropě). Dnes se ovšem toto jídlo připravuje i v jiných částech světa.

Jednotlivé ingredience

Jde o jednoduchý pokrm, který si snadno připravíte v jednom hrnci. Konzumovat se přitom může jako hlavní jídlo i jako příloha. Nejdůležitější surovinou jsou přitom luštěniny a může se jednat např. o hrách, fazole, sóju nebo cizrnu. Často se přidávají rovněž kroupy, stejně jako cibule a česnek. Důležitou součástí je samozřejmě i koření (jako např. majoránka).

Varianty mohou být různé

Šoulet si je možné připravit dle tradiční receptury. V současné době se často dělá např. s kachními stehny anebo s kuřetem. Často se používá rovněž slanina. Pokud si chcete připravit speciální variantu, můžete např. použít naklíčený hrách, přičemž klíčky jsou obecně velmi zdravé, takže tímto způsobem je možné dosti jednoduše zvýšit výživovou hodnotu tohoto pokrmu.

Šoulet z hlediska zdraví

Co se týče zdravotního hlediska, šoulet patří mezi velmi vhodná jídla. Obsahuje totiž pouze zdravé ingredience. Luštěniny jsou např. kvalitním zdrojem přírodních bílkovin, takže by je do svého jídelníčku měli určitě zařadit vegetariáni a vegani. Kroupy jsou zase celá obilná zrna bez obalů, jež obsahují hodně vlákniny a problematické nejsou ani další ingredience.

Zajímavosti o šouletu

  • Šoulet se tradičně vařil na malém ohni přes noc po dobu 12 a více hodin a jedl se na oběd při šabatu (sobota).
  • Tento pokrm byl dříve hojně připravován i v české kuchyni. Jednalo se totiž o levné jídlo pro každý den.
  • Dokonce byl i součástí Masopustu, kdy se často připravoval jako příloha k uzenému masu.
  • V současné době se na místo krup mnohdy používají jáhly. Ty se vyrábí oloupáním prosa a jde o bezlepkovou potravinu.
  • Při přípravě se mohou použít rovněž kroupy z pohanky, což je pseudoobilovina, která rovněž neobsahuje lepek.
  • 144
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*