İmam bayıldı: blízkovýchodní pokrm, který je velmi chutný a zdravý

İmam bayıldı (zdroj: Samphotostock.cz)

İmam bayıldı je pokrm z lilku, který u nás není příliš známý. Jedná se přitom o zdravý pokrm, jejž si můžete jednoduše připravit doma.

Původ pokrmu

İmam bayıldı je pokrm s poměrně atypickým názvem, který je oblíbený po celém Blízkém východě. K jeho rozšíření došlo během expanze osmanské říše, takže dnes je známý nejen v západní Asii (v Izraeli a arabském světě), ale také na východě Evropy (především v Bulharsku, Makedonii, Řecku a Albánii). V dalších částech světa ovšem už tak známý není.

Kde imam bayıldı ochutnat?

İmam bayıldı je dnes považován za turecké jídlo, ačkoli je daleko rozšířenější. Ve střední Evropě každopádně příliš známé není, takže o něm většina Čechů zřejmě nikdy neslyšela. Přesto ho lze ochutnat v některých restauracích. Především si ho ale můžete připravit doma, což sice není úplně nejrychlejší, ale nejedná se o nic složitého.

Jednotlivé ingredience

Základem tohoto pokrmu je lilek, který se nejprve nařízne a nasolí, díky čemuž jej zbavíte hořké šťávy. Následně se orestuje v olivovém oleji, pak se naplní směsí, jíž tvoří dušená rajčata, česnek, cibule a koření (používána je např. dobromysl). Poté už se jen vše zapeče v troubě a může se podávat. Existují ovšem i další varianty (viz níže).

İmam bayıldı z hlediska zdraví

İmam bayıldı lze považovat za zdravý pokrm. Základní ingrediencí je totiž čerstvá zelenina, přičemž takový lilek je výtečným zdrojem provitamínu A, stejně jako mnoha dalších vitamínů. Samozřejmě byste měli použít kvalitní olej a sůl, takže ideálním řešením je extra panenský olivový olej a mořská sůl, tedy suroviny, které byste měli mít vždy v kuchyni.

Zajímavosti o imam bayıldı

  • Název je zajímavý, neboť překlad zní „Imám omdlel“. Jeden z imámů se totiž podle legendy nacpal tímto pokrmem natolik, že skončil v bezvědomí.
  • Ačkoli jídlo prochází několikanásobnou tepelnou úpravou, často se konzumuje studené, a to obvykle s pečivem.
  • Jedna z variant tohoto pokrmu se nazývá karnıyarık, přičemž v tomto případě se lilky plní mletým masem.
  • Při přípravě je možné použít i sýr. Vhodný druhem je např. parmezán.
  • Podobné pokrmy se konzumují také v dalších částech asijského světa, přičemž populární jsou např. v Íránu.
Přidat na Seznam.cz