Arabská kuchyně: falafel, hummus, bulgur a další zdravé pokrmy

Typické pokrmy arabské kuchyně (zdroj: Samphotostock.cz)

Arabská kuchyně zahrnuje pokrmy, jež vznikly v arabském světě. Mnohé jsou oblíbené po celém světě, přičemž je často seženete v obchodech se zdravou výživou.

Historie arabské kuchyně

Arabská kuchyně vznikla samozřejmě na Arabském poloostrově. Jeho jižní část přitom už před mnoha tisíci lety obchodovala s dalšími částmi světa, a to s vonnými látkami a kořením (viz kadidlová stezka). Později začala arabská kultura vlivem šíření islámu expandovat do dalších oblastí, čímž ovlivňovala kuchyně cizích krajů, sama její kuchyně ovšem byla zároveň ovlivňována.

Typické pokrmy arabské kuchyně

V současné době se pokrmy arabské kuchyně připravují v různých částech světa, nejvíce však na Arabském poloostrově a zároveň v severní Africe. Muslimové přitom nejedí vepřové maso, které je považováno za nečisté, naopak se konzumuje maso skopové, jehněčí a drůbeží.

Arabská kuchyně má ovšem základ v obilovinách, a to především v pšenici, ječmenu nebo rýži. Vyrábí se z nich produkty, které jsou dnes známé skutečně všude. Jedná se např. o bulgur (předvařená nalámaná celozrnná pšenice) a kuskus (spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene či prosa). Z bulguru se mj. vyrábí tabouleh, což je libanonské národní jídlo.

Oblíbené jsou rovněž luštěniny, mezi nimiž musíme zmínit zejména čočku, bob obecný a cizrnu. Právě z bobu nebo cizrny se přitom vyrábí falafel, což jsou fritované kuličky z těchto luštěnin. Často se přitom konzumuje v pita chlebu, což je tradiční příloha, případně se sezamovou pastou, která je známá jako tahina.

Dalším typickým pokrmem arabské kuchyně, který je znám po celém světě, je humus. Jedná se přitom o dip opět z cizrny, jehož součástí je právě tahina, ale také další ingredience. Především na Arabském poloostrově jsou velmi důležitou potravinou datle, a to už od nejstarších dob.

Co se týče nápojů, na mnoha místech arabského světa bývá vzhledem k pravidlům islámu zakázán alkohol. Oblíbené jsou naopak teplé nápoje, a to především káva a čaj. Ty můžete v různých variantách ochutnat ve všech zemích, ve kterých převažují arabské tradice.

Arabská kuchyně z hlediska zdraví

Arabskou kuchyni je rozhodně možné považovat za zdravou, neboť se v ní vyskytují mnohé zdravé potraviny, které navíc nejsou průmyslově upravovaný. Ačkoli do některých zemí proniká západní styl stravování včetně fastfoodů, stále je ještě většinou dávána přednost tradičním pokrmům.

Zajímavosti o arabské kuchyni

  • Arabská kuchyně je zdravá i proto, že se v ní používají čerstvé plodiny. Jedná se např. o lilek, okurku, špenát nebo olivy.
  • V místech, kde jsou využíváni velbloudi, se tradičně konzumuje i velbloudí maso.
  • Také v arabské kuchyni jsou oblíbené mléčné výrobky, mezi které patří především sýry.
  • Kuchyně arabského poloostrova se v průběhu expanze setkala s dalšími kuchyněmi. Nejvíce ji přitom ovlivnily kuchyně Přední a Jižní Asie, severní Afriky a jižní Evropy.
  • Stejně jako v Indii při jídle v arabském světě nepoužívají levou ruku, která je považována za nečistou.

Přidat na Seznam.cz