Datle: zdroj energie (nejen) pro sportovce. Až ze 70 % jsou tvořeny zdravými sacharidy

Datle - skvělý zdroj energie
Sušené datle

Datle jsou sice u nás dlouhodobě dostupné, ale ne každý je používá. To je ovšem škoda, protože mají zřejmě nejvyšší energetickou hodnotu mezi všemi druhy ovoce!

Datle člověk konzumuje tisíce let

Datle jsou ovocem, které roste na datlovníku pravém (Phoenix dactylifera). Jak ukazují výzkumy, tento druh palmy rostl již před 50 miliony lety. Datle navíc dlouhodobě doprovázejí člověka. Na Předním východě a v údolí Indu jsou důležitou potravinou tisíce let. Velmi oblíbené navíc byly i pro lidi žijící na území prvních předoasijských civilizacích, tedy v Mezopotámii a Egyptě. V době faraonů se přitom tyto tmavě hnědé oválné plody nejen jedli ihned po sklizni, ale vyrábělo se z nich rovněž datlové víno. V těchto oblastech se ostatně jedná  o jednu ze základních potravin dodnes.

Datle jako zdroj energie (nejen) pro sportovce

Datle obsahují velké množství glukózy, tedy monosacharidu, který je označován jako hroznový či krevní cukr. Někdy bývá dokonce nazýván „přírodním palivem“. Glukóza se totiž v játrech velmi rychle přemění na glykogen, což je zásobní polysacharid. Celkově se pak jedná o výtečný zdroj energie pro organismus. Datle je proto vhodné konzumovat před fyzickou aktivitou, během ní, ale také krátce po sportovním výkonu. Nepotřebujete tedy žádné umělé „energeťáky“, které často nebývají příliš zdravé, což o tomto ovoci v žádném případě neplatí.

Datle - skvělé nejen pro sportovce
Datle v Egyptě

Datle patří mezi velmi zdravé ovoce

Je zajímavé, že se v datlích nevyskytuje mnoho vody, ale až ze 70 % jsou tvořeny právě sacharidy. Navíc obsahují mnoho dalších účinných látek. Jedná se především o vlákninu, vitamíny ze skupiny B-komplex a minerály (draslík, železo či chlór). Jsou také lehce stravitelné a zásadotvorné, což z nich dělá skutečně zdravou potravinu. Mezi nejvýznamnější účinky patří kladný vliv na kardiovaskulární soustavu (ač jsou sladké, nezvyšují kladinu glukózy v krvi a pomáhají chránit před ucpáváním tepen) a rovněž zlepšují koncentraci, takže by je do svého jídelníčku měli mj. zařadit studenti.

Využití datlí v kuchyni: připravte si RAW dezerty, smoothies či „energetické“ pudinky

Datle mají příjemnou sladkou chuť, takže pokud si potrpíte právě na sladké, jedná se o výtečný pamlsek. Použít je např. můžete při přípravě RAW dezertů, protože pomáhají držet tvar těsta. Vhodné jsou rovněž jako surovina do kaší a použít je lze i do ovocných smoothies, kde fungují především jako zdravé sladidlo. Vhodné jsou rovněž k přípravě „energetických“ pudinků či gelů. V obchodech navíc seženete datlový sirup, který je výtečnou alternativou cukru.

Zajímavosti o datlích

  • Jak ukazují některé výzkumy, datle mají ze všech druhů ovoce asi nejvyšší energetickou hodnotu. Hledáte-li tedy krátkodobý zdroj energie, jděte do nich. S jejich konzumací to ale ze stejného důvodu nepřehánějte.
  • O oblibě datlí v Přední Asii hovoří fakt, že jsou často zmiňovány v posvátných knihách. V Bibli se o nich mluví více než 50krát a v Koránu 20krát.
  • Pokud si pořídíte sušené datle, měli byste je před konzumací na zhruba čtyři hodiny namočit. Teprve pak totiž dostatečně změknou.
  • Existuje 300 druhů datlí. Za „královnu“ ale bývá považována odrůda Medjool. Tyto datle jsou velké, chuťově bohatší a mají malou pecku. Sice se prodávají sušené, ale i tak jsou velmi šťavnaté a měkké.
  • Datle mají pecku. Před konzumací je tedy musíte vypeckovat. Pokud se vám do toho nechce, nevadí. Prodávají se totiž i datle bez pecky.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 1
    Share


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*