Rakytník: obsahuje obrovské množství vitamínu C. Má ho dokonce až 25× více než pomeranč

Rakytník obsahuje velké množství vitamínů
Rakytník na zahrádce

Pokud hledáte bohatý zdroj vitamínu C, rozhodně se zaměřte na rakytník řešetlákový. Plody této dřeviny jej totiž obsahují v takovém množství, že by jim i pomeranče mohly závidět.

Původ rakytníku řešetlákového

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je dřevina, která byli lidmi využívána už v dávné minulosti, a to především ve střední a východní Asii. Její léčivé účinky jsou totiž známy již dávno, takže se stala součástí mnoha tradičních medicín, včetně čínské a tibetské. Rakytník je navíc velmi rozšířený, neboť jej dnes naleznete v celé Evropě, stejně jako na mnoha místech Asie. Pro svou popularitu se navíc v řadě oblastí Eurasie i pěstuje, což platí také pro Českou republiku.

Rakytník řešetlákový jako vitamínová bomba

Že je rakytník zdraví prospěšný, se ví už dlouho a v moderní době to bylo podpořeno vědeckým výzkumem. Obsahuje totiž mnoho účinných látek, z nichž za zmínku stojí především vitamín C, který se v něm vyskytuje skutečně ve velkém množství. Dokonce se říká, že ho má 25× více než pomeranč. Není tedy divu, že se občas tvrdí, že ho má nejvíce v přirozené formě vůbec. Rakytník přitom člověku může pomoci s celou řadou neduhů, kterého jej mohou sužovat.

Plody rakytníku podporují imunitní systém, takže lidem, kteří by potřebovali zlepšit obranyschopnost organismu, je určitě doporučujeme. Dále mají kladný vliv na trávení, protože účinkují i při průjmech, žaludečních vředech a pozitivně působí na střevní peristaltiku nebo tvorbu trávících enzymů. Rakytník může regulovat krevní oběh a rovněž napomáhá detoxikaci. Podle některých informací má dokonce protinádorové účinky a dokáže podpořit ozařování rakoviny.

Rakytník má široké uplatnění

Vzhledem k oblibě rakytníku si lze pořídit sušené plody, případně z nich vyrobený rakytníkový olej či mast. Připravit si z něj ale můžete rovněž kompoty, marmelády, džemy, čaj, šťávy, ocet, víno anebo likér, který představuje oblíbenou formu konzervace. Uplatnění ovšem nachází i při vaření. Může být např. součástí polévek a připravit si je možné i rakytníkovou omáčku, která je doporučována především ke zvěřině. K posílení imunity v zimním období pak může skvěle posloužit rakytníkový med, kdy stačí smíchat vylisovanou šťávu z rakytníku s tekutým medem v poměru 1:3.

Zajímavosti o rakytníku řešetlákovém

  • Rakytník řešetlákový může dorůstat až do výšky 10 metrů a zdobí jej plody oranžovo-žluté barvy, které vynikají svou kyselou chutí.
  • Rod rakytník nezastupuje pouze rakytník řešetlákový, ač je u nás jednoznačně nejznámější. Existuje totiž ještě dalších šest či sedm druhů jako např. rakytník tibetský či vrbolistý.
  • Název Hippophae má původ ve staré řečtině a přeložit jej lze jako „třpytící se kůň“. Řekové totiž zjistili, že na místech, kde roste rakytník, tato zvířata prosperují, což se pozitivně projevovalo i na vzezření jejich srsti.
  • Rakytník řešetlákový je nejen široce rozšířený na území Eurasie a zde také hojně pěstovaný, ale v takovém Polsku je dokonce chráněný.
  • Tato dřevina je oblíbená rovněž v Rusku. Zde bývá nazývána „citroníkem severu“ nebo „sibiřským zázrakem“. Rakytníkový olej dokonce používají ruští kosmonauti jako vitamínový doplněk.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 23
    Shares



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*