Černá sůl: zdravější alternativa běžně používané kuchyňské soli

Černá himalájská sůl
Černá sůl na kuchyňské desce

Černá sůl se stává stále častěji používanou alternativou běžné kuchyňské soli. Nejenže je totiž výrazně zdravější, ale zároveň má velmi specifickou vůni a chuť, a to díky vyššímu obsahu síry.

Černá sůl: historie a místo těžby

Kala Namak neboli černá sůl není tak úplně černá, což bude pro mnohé čtenáře možná první informací, která je poněkud zarazí. Černě totiž působí pouze z dálky. Při bližším „ohledání“ však zjistíte, že má tmavě růžovou, narezavělou a někdy až fialovou barvu, a to podle místa svého konkrétního původu. Černá sůl je v každém případě sopečného původu a těží se v oblastech Himálají, kde začala vznikat už před miliony let. Těžba přitom probíhá v Pákistánu, Indii, Bangladéši a Nepálu.

Kde černou sůl ochutnat?

Faktem je, že se černá sůl úplně běžně nepoužívá, minimálně v České republice, a mnozí lidé, kteří nenavštěvují specializované obchody se zdravou výživou, ji vůbec neznají. Na druhou stranu dnes nepředstavuje sebemenší problém si černou sůl pořídit. Seženete ji právě v prodejnách se zdravými potravinami, případně v mnoha specializovaných internetových obchodech. Černou sůl si lze navíc koupit od různých dovozců, takže pokud vám nebude vyhovovat jedna značka, můžete úplně bez problémů vyzkoušet jinou. V jídle ji lze navíc ochutnat také v některých raw restauracích.

Černá sůl se nepoužívá pouze v orientální kuchyni

Černá sůl je těžena v oblasti Himálají. To znamená, že bývá dlouhodobě využívána v orientální kuchyni a najdete ji v rozličných receptech. Možná jste se s ní tedy setkali např. v čatní. Samozřejmě ji ale můžete použít i při přípravě mnoha dalších pokrmů (omáčky, polévky atd.). Jak už jsme uvedli v úvodu, černá sůl obsahuje vyšší množství síry, takže má sirovodíkovou vůni a jídlům dodává vaječnou chuť. Proto je velmi oblíbená mezi vegany, kteří ji kupříkladu používají při přípravě „vajíčkové“ pomazánky z tofu, nebo z dalších ingrediencí.

Černá sůl obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek

Černá sůl je nejen chuťově zajímavá, ale může rovněž prospět vašemu zdraví. Kromě síry totiž obsahuje řadu dalších důležitých minerálních látek, a to např. chlór, sodík nebo železo. Proto umí pomoci s různými neduhy, mezi něž patří chudokrevnost, hypertenze (vysoký krevní tlak) nebo zažívací potíže. Navíc pomáhá zatočit s parazity. Zároveň působí antioxidačně a kladný vliv má na kardiovaskulární systém. Prospět může rovněž zraku a nesmíme opomenout ani pozitivní působení na slinivku břišní.

Mohlo by vás zajímat: možná vás překvapuje, že je černá sůl doporučována lidem s hypertenzí, kteří by obecně měli sůl používat méně. Obsahuje však nižší množství sodíku, takže při vyšším krevním tlaku tolik nezatěžuje. Ani s ní byste to však neměli přehánět.

Zajímavosti o černé soli

  • Ačkoli jsme zmínili, že je tato sůl barevně různorodá, a rozhodně ne černá, Kala Namak znamená hindsky doslova „černá sůl“.
  • Podle ajurvédské medicíny černá sůl ochlazuje. Proto se v indické kuchyni používá do chladivých letních nápojů.
  • Na chuť černé soli si musí někteří lidé nějakou dobu zvykat. Nejprve ji proto zkuste použít až po krátké tepelné úpravě.
  • Černou sůl lze využít i při výplachu nosu (tzv. jógové neti). Účinně totiž rozpouští hleny, takže může pomoci i při potížích s dýcháním.
  • V České republice je obecně konzumováno více soli, než bývá doporučováno. Potrpíte-li si tedy na slanou chuť, určitě vyzkoušejte tuto alternativu.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 8
    Shares



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*