Kurkuma: indické koření s blahodárnými účinky na zdraví

Kurkuma aneb indický šafrán
Kurkuma

Kurkuma patří mezi exotické koření, které postupem času zdomácnělo i v západním světě. Nejenže totiž dokáže dodat pikantní chuť rozličným pokrmům, ale působí léčivě a má i další využití.

Kurkuma aneb indický šafrán

Koření s názvem kurkuma je mleto ze sušených oddenků kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Bývá jí přitom rovněž přezdíváno indický šafrán, takže nepřekvapí, že původního domovinou této rostliny je jižní Asie, kde byla používána již před mnoha tisíci lety. Kurkuma se samozřejmě začala časem šířit do dalších částí světa a ve středověku se dostala i do Evropy. Přesto je v současné době nadále jejím největším producentem Indie, ačkoli se pěstuje i v dalších asijských i neasijských zemích.

Kde můžeme kurkumu ochutnat?

Toto koření oranžovožluté barvy je v současné době běžně dostupné v mnoha kamenných i internetových obchodech. Navíc je jednou ze základních složek kari koření (viz níže). Pokud budete chtít zjistit, jak kurkumu používají skuteční profesionálové, doporučujeme vám navštívit nějakou indickou, thajskou nebo čínskou restauraci. A budete-li samozřejmě na dovolené v jižní, východní či jihovýchodní Asii, s kurkumou se budete v místních pokrmech setkávat velmi často.

Kurkuma (nejen) jako součást kari koření

Jak už jsme zmínili, toto koření s ostrou vůní a lehce štiplavou a nahořklou chutí je součástí populárního kari koření, které se dnes běžně používá i v českých kuchyních. Jeho součástí přitom bývá rovněž kardamom, zázvor, kajenský pepř, koriandr a další složky. Samotnou kurkumu lze používat v čerstvém i sušeném stavu a jídlům dodává pikantní chuť. Používá se k dochucení masných, rybích i bezmasých jídel. Výborná je též do polévek, omáček, ale také k luštěninám či k rýži.

Jaké má kurkuma léčivé účinky?

Kurkuma je součástí tradiční ajurvédské medicíny a skutečně má spoustu zajímavých účinků na lidské zdraví, a to především díky obsahu barviva kurkumin. Díky němu a dalším účinným látkám má výtečné protizánětlivé a antioxidační účinky a pomoci může při léčbě onemocnění jater. Dále se podílí na lepším trávení, snižování hladiny cholesterolu a její konzumace může vést k prevenci srdečních onemocnění. Ženám pomáhá při poruchách menstruace a zevně může být účinná při léčbě drobných poranění. Na druhou stranu by ji neměli konzumovat lidé beroucí léky na ředění krve.

Zajímavosti o kurkumě

  • Kurkuma obecná je trvalka, která může dorůstat až do výšky 1,5 m. Koření se vyrábí z jejích oddenků, které se několik hodin vaří a následně jsou sušeny a rozemlety na prášek.
  • Kurkuma má sice výtečnou chuť a blahodárné účinky na lidské zdraví, nicméně její uplatnění je daleko širší. V Indii se používá při rituálech a na Západě také jako barvivo do potravin (např. do hořčice).
  • Ačkoli nám takové nebezpečí v našich podmínkách prakticky nehrozí, kurkuma bývá rovněž používána k neutralizaci jedu při kousnutí pavoukem nebo uštknutí hadem.
  • Kurkuma se sice pěstuje nejvíce v Asii, ale pěstována je také v Americe, a to především na Jamajce a v Peru.
  • I když má kurkuma oranžovožlutou barvu, existuje také její červená „sestra“. Právě ta se přitom používá k vytvoření tzv. bindi, neboli tečky mezi očima, která ukazuje, že je žena vdaná (někdy tento symbol manželského svazku používají i muži).

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 25
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*