Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě. Připravit si je lze v mnoha variantách

Plněné papriky s masem a bulgurem (zdroj: Samphotostock.cz)

Plněné papriky jsou pokrmem, který není ani zdaleka součástí pouze české kuchyně. Naopak je lze nalézt v kuchyních po celém světě.

Původ plněných paprik

O původu plněných paprik lze pouze spekulovat, nicméně se jedná o tradiční pokrm španělské kuchyně. V rozličných variantách se ovšem nachází v mnoha kuchyních po celém světě. Ochutnat jej tak lze v různých evropských zemích, stejně jako v Asii, Africe a v Severní a Jižní Americe. Jde tedy o skutečně široce rozšířené jídlo, které je velmi oblíbené i v české kuchyni.

Plněné papriky s rajskou omáčkou

V české kuchyni se tento pokrm pravděpodobně objevil vlivem Balkánu a Maďarska. Často jsou přitom plněny hovězím masemrýží. Velmi oblíbené jsou přitom plněné papriky s rajskou omáčkou, které se často připravovaly a stále připravují např. ve školních anebo závodních jídelnách. Česko ale stále více „adoptuje“ i další recepty, kterých existuje nesčetné množství.

Plněné papriky ve světě

V dalších částech světa nejsou papriky plněny pouze hovězím masem, ale také kuřecím a někde (např. ve Španělsku) se používají i ryby (treska). Oblíbené jsou přitom i různé vegetariánské varianty, neboť se často připravují také s ovčím sýrem (Baskicko) nebo bílým sýrem a vejci (Bulharsko). Plněné papriky s rajskou přitom nejsou doménou pouze české kuchyně, ale omáčka z rajčat se používá i jinde (někdy se smetanou).

Plněné papriky z hlediska zdraví

Vzhledem k tomu, že plněné papriky existují v mnoha rozličných variantách, liší se i vlivem na naše zdraví. Na druhou stranu lze konstatovat, že se obecně nejedná o nijak nezdravý pokrm, ale naopak může být součástí zdravého jídelníčku, ač záleží na použitých ingrediencích. Kvalitní suroviny budou pochopitelně vždy vhodnější než ty nejlevnější potraviny, které seženete.

Zajímavosti o plněných paprikách

  • Plněné papriky se nazývají v různých státech různé. V angličtině jde o stuffed peppers, ve španělštině pimientos rellenos a např. v Indii se jim říká Bharvan Mirch.
  • Obliba plněných paprik ve Španělsku je způsobena tím, že tato zelenina se na Pyrenejský poloostrov dostala z Ameriky právě po Kolumbových plavbách.
  • Používat se nemusí pouze (nepálivé) kapie, ale také chilli papričky. Ty jsou využívány např. v mexické variantě tohoto pokrmu.
  • I v některých českých receptech je možné nalézt mírně pálivé zelené papriky. Častější jsou ale asi přeci jen recepty s nepálivými paprikami.
  • Některé varianty mohou obsahovat mnoho ingrediencí. Ve Spojených státech amerických se např. často používá nejen maso a rýže, ale také strouhanka, vejce, sýr, bylinky a koření (např. petržel a mletá paprika).
Přidat na Seznam.cz
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*