Jedlé kaštany: podzimní pochoutka plná zdraví prospěšných látek

Roasted chestnuts.
Jedlé kaštany (zdroj: Samphotostock.cz)

Jedlé kaštany jsou poměrně opomíjenou pochoutkou. Hlavní sklizeň ovšem probíhá v říjnu, takže nastává ideální období, kdy je můžete v kuchyni vyzkoušet i vy.

Původ kaštanovníku setého

Kaštanovník setý nebo kaštanovník jedlý je strom z čeledi bukovitých, jehož původní domovinou je oblast Středomoří, a to evropská, africká i asijská část. Roste ale také jinde a v současné době se zároveň hojně pěstuje. Především se jedná o jižní Evropu a Přední Asii. Pěstuje se také v České republice, a to zejména na teplých svazích ve vinařských oblastech.

Kde jedlé kaštany ochutnat?

S jedlými kaštany se můžeme asi nejčastěji setkat na vánočních trzích, kde lze ochutnat pečené kaštany. Pořídit si je ovšem můžete celoročně. V nabídce je totiž mají různé restaurace a obchody. K dispozici je máte loupané a předvařené, případně ve sladkém nálevu. Vyhledat si také můžete lokality, kde kaštany rostou a nasbírat si je domů, kde z nich lze vykouzlit spoustu dobrot.

Nejen pečené kaštany…

Semena kaštanovníku setého jsou využívány v mnoha evropských kuchyních. Jejich chuť je jemná a nasládlá a částečně připomíná oříšky. Připravit si přitom nemusíte pouze pečené kaštany, ale výborná je rovněž kaštanová nádivka či kaše, které se výtečné hodí ke zvěřině. Jedlé kaštany mohou sloužit také k přípravě kaštanového rizota a pochoutkou jsou rovněž kaštany v čokoládě.

Jedlé kaštany z hlediska zdraví

Jedlé kaštany obsahují mnoho účinných látek, jakou jsou sacharidy, bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vláknina, vitamíny (B, C nebo E) a minerály (vápník, hořčík či draslík). Proto mají řadu příznivých účinků na lidské zdraví. Tak například působí detoxikačně a kladný vliv mají na trávení (působí např. při průjmech). Pozitivně působí i na kardiovaskulární systém a podpořit dokážou také nervovou soustavu.

Zajímavosti o jedlých kaštanech

  • Kaštanovník setý patří mezi nejstarší pěstované dřeviny. Člověk je pěstoval už před 5 000 lety.
  • Jedlé kaštany dozrávají v první polovině října a postupně se začnou objevovat i na menu restaurací, a to často se zvěřinou.
  • V ČR existuje několik známých lokalit, kde rostou kaštanovníky seté. Asi nejznámější je nasavrcká kaštanka, jež se nachází v Nasavrkách na Chrudimsku, kde se každoročně konají i slavnosti jedlých kaštanů.
  • Semena kaštanovníku setého je nutné odlišit od semen jírovce maďalu. Ty mají také léčivé účinky, ale využívány jsou především zevně, protože jejich konzumace není bez rizik.
  • Kaštanovník setý zase patří mezi silné alergeny. Proto by si pod těmito stromy neměly hrát děti.
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*