Nadívaný krocan: vánoční tradice sahající až do 16. století

Nadívaný krocan

Češi si nedokážou štědrovečerní večeři představit bez pečeného kapra. Především v anglicky mluvících zemích se zase svátky na konci roku určitě neobejdou bez nadívaného krocana.

Tradice nadívaného krocana

Předkem krocana či krůty domácí je krocan divoký, jenž byl na americkém kontinentu domestikován zřejmě už před 2 000 lety. Posuneme-li se blíže do současnosti, tradice pečeného nadívaného krocana jako hlavního vánočního pokrmu vznikla v 16. století, a to v Anglii. Nejprve totiž muselo dojít k objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem, což se stalo v roce 1492.

Nádivka do pečeného krocana

Techniku nadívání používá lidstvo již drahně let. Doložena je již v nejstarší dnes známé kuchařce De re coquinaria, kterou sepsal Apicius. Znali ji tedy už starověcí Římané. K pečenému krocanovi si můžete udělat dvě nádivky, a to kaštanovou a mandlovou.

  • Kaštanová nádivka: budete potřebovat jedlé kaštany, cukr, máslo, vejce, housky, mléko, muškátový květ a sůl.
  • Mandlová nádivka: ingredience jsou podobné. Potřeba jsou mandle, cukr, máslo, vejce, housky, mléko a sůl.

Nadívaný krocan se nemusí jíst samotný. Často používanou přílohou bývá bramborová kaše a uplatnění nachází rovněž brusinková omáčka. Samozřejmě si ale můžete také zaexperimentovat a upravit si nádivku či přílohu podle svých chuťových preferencí.

Nadívaný krocan a zdraví

Krůtí maso je považováno za jeden z nejlepších zdrojů bílkovin, které jsou zásadně důležité pro lidské zdraví. V České republice se ale toto maso zatím příliš nekonzumuje, minimálně ve srovnání se Západem. Nádivka obsahuje různé ingredience, jež za příliš zdravé považovat nelze. Můžete ale použít třtinový cukr, mořskou sůl či bio vejce a mléko, což jsou zdravější alternativy běžně používaných surovin.

Zajímavosti o nadívaném krocanovi

  • Na evropských stolech se krocan poprvé objevil na konci 15. století. Na „starý“ kontinent jej přitom přivezl španělský dobrodruh Pedro de Nina, a to z Venezuely.
  • Až do 16. století patřil v Anglii na vánoční stůl pečený divočák či páv. Krocan se stal pravděpodobně součástí slavnostního menu díky králi Jindřichu VIII.
  • Vlivem kolonizace a globalizace je dnes nadívaný krocan vánoční tradicí na mnoha místech světa. Mimo jiné třeba v Austrálii a Peru, stejně jako v některých částech Indie a na Filipínách. Občas se navíc připravuje i v některých českých rodinách.
  • Pečený krocan s nádivkou je v USA slavnostním pokrmem i na Den díkuvzdání, který se slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu. Připomíná událost ze 17. století, kdy v Nové Anglii zachránili hladovějící puritánské osadníky Indiáni tím, že jim věnovali ulovené krocany.
  • Z jednoho krocana se může najíst i velmi početná rodina. Někteří samci totiž mohou vážit 11 kg, přičemž rekord je dokonce přes 16 kg!

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*