Tradiční vánoční pudink: nepříliš vábný ani vhodný pro děti

Vánoční pudink

V ČR máme pojem „pudink“ spojený především se sladkým pokrmem. Na britských ostrovech, kde toto jídlo vzniklo, se ovšem jedná o něco dosti odlišného a pro našince asi ne moc lákavého.

Původ britského pudinku

Předchůdcem pudinky je pokrm zvaný frumenty, který pochází zřejmě ze 14. století. Jednalo se o hovězí a skopové maso, sušené ovoce, koření a víno a byl součástí slavnostních hostin. Postupně se ale začaly přidávat další ingredience (vejce, strouhanka atd.). Tak nakonec vznikl pudink, který tvoří dosti podobné suroviny. Některé z nich ovšem způsobily, že nemá ve světě tu nejlepší pověst.

Ingredience v britském pudinku

Pudink je v současné době tradičním vánočním pokrmem, který obsahuje hovězí či skopový lůj, vejce a mouku, stejně jako koření, sirup, sušené ovoce (švestky, rozinky, rybíz apod.), ořechy a alkohol. Pro našince se tedy jedná o dosti atypickou kombinaci chutí. Britský pudink se navíc, jak vidno, nehodí pro děti. Alkohol však má v receptu kromě dochucení ještě jeden důvod, pokrm totiž konzervuje, takže vydrží bez problémů i několik měsíců.

Letos už si v každém případě vánoční pudink asi nepřipravíte, protože Britové hodně dbají na to, aby byl uleželý. Připravují jej tedy dlouhou dobu před Vánocemi a někdy se dokonce používá pudink starý i rok. Na britských ostrovech se vánoční pudink konzumuje jako dezert po slavnostním obědě na Boží hod. Otázkou ovšem zůstává, jak by se na takový dezert v tento sváteční den tvářil našinec.

Vánoční pudink a zdraví

Podíváte-li se na ingredience, asi sami zjistíte, že vánoční pudink v tradiční formě není z hlediska zdraví žádnou peckou. Na druhou stranu i mnozí Britové si už dnes připravují zdravější alternativy. Na místo loje, který se řadí mezi těžké tuky, jsou často používána lehčí másla a šetří se i moukou. Pak se jedná o mnohem lehčí dezert, který je po bohatém svátečním obědě rozhodně vhodnější.

Zajímavosti o vánočním pudinku

  • Samotné slovo „pudink“ pochází z francouzského boudin, což znamená jelito či párek. Původně se také jednalo o označení masného pokrmu polotuhé konzistence.
  • Součástí pudinku mohou být různé druhy alkoholu. Může jít o pivo, víno anebo rum.
  • Pudink se před servírováním ohřívá. Někde dokonce bývá zvykem ho ještě polít brandy a zapálit. Pak se vlastně jedná o flambovaný pokrm.
  • Bývalo zvykem, že se při míchání vánočního pudinku vystřídala celá rodina. Každý člen si přitom během této činnosti něco přál.
  • Říká se, že nejvhodnějším obdobím pro přípravu vánočního pudinku, je neděle před adventem. Na druhou stranu jej stačí nechat uležet pouze dva až tři dny.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*