Tradiční vánoční pudink: nepříliš vábný ani vhodný pro děti

Vánoční pudink

V ČR máme pojem „pudink“ spojený především se sladkým pokrmem. Na britských ostrovech, kde toto jídlo vzniklo, se ovšem jedná o něco dosti odlišného a pro našince asi ne moc lákavého.

Původ britského pudinku

Předchůdcem pudinky je pokrm zvaný frumenty, který pochází zřejmě ze 14. století. Jednalo se o hovězí a skopové maso, sušené ovoce, koření a víno a byl součástí slavnostních hostin. Postupně se ale začaly přidávat další ingredience (vejce, strouhanka atd.). Tak nakonec vznikl pudink, který tvoří dosti podobné suroviny. Některé z nich ovšem způsobily, že nemá ve světě tu nejlepší pověst.

Ingredience v britském pudinku

Pudink je v současné době tradičním vánočním pokrmem, který obsahuje hovězí či skopový lůj, vejce a mouku, stejně jako koření, sirup, sušené ovoce (švestky, rozinky, rybíz apod.), ořechy a alkohol. Pro našince se tedy jedná o dosti atypickou kombinaci chutí. Britský pudink se navíc, jak vidno, nehodí pro děti. Alkohol však má v receptu kromě dochucení ještě jeden důvod, pokrm totiž konzervuje, takže vydrží bez problémů i několik měsíců.

Letos už si v každém případě vánoční pudink asi nepřipravíte, protože Britové hodně dbají na to, aby byl uleželý. Připravují jej tedy dlouhou dobu před Vánocemi a někdy se dokonce používá pudink starý i rok. Na britských ostrovech se vánoční pudink konzumuje jako dezert po slavnostním obědě na Boží hod. Otázkou ovšem zůstává, jak by se na takový dezert v tento sváteční den tvářil našinec.

Vánoční pudink a zdraví

Podíváte-li se na ingredience, asi sami zjistíte, že vánoční pudink v tradiční formě není z hlediska zdraví žádnou peckou. Na druhou stranu i mnozí Britové si už dnes připravují zdravější alternativy. Na místo loje, který se řadí mezi těžké tuky, jsou často používána lehčí másla a šetří se i moukou. Pak se jedná o mnohem lehčí dezert, který je po bohatém svátečním obědě rozhodně vhodnější.

Zajímavosti o vánočním pudinku

  • Samotné slovo „pudink“ pochází z francouzského boudin, což znamená jelito či párek. Původně se také jednalo o označení masného pokrmu polotuhé konzistence.
  • Součástí pudinku mohou být různé druhy alkoholu. Může jít o pivo, víno anebo rum.
  • Pudink se před servírováním ohřívá. Někde dokonce bývá zvykem ho ještě polít brandy a zapálit. Pak se vlastně jedná o flambovaný pokrm.
  • Bývalo zvykem, že se při míchání vánočního pudinku vystřídala celá rodina. Každý člen si přitom během této činnosti něco přál.
  • Říká se, že nejvhodnějším obdobím pro přípravu vánočního pudinku, je neděle před adventem. Na druhou stranu jej stačí nechat uležet pouze dva až tři dny.
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*