Kapr obecný není součástí štědrovečerní večeře odedávna. Navíc vůbec nepochází z Evropy

Česká tradice: smažený kapr s bramborovým salátem

Kapr jako hlavních chod na Štědrý večer je u nás dlouholetou tradicí. Přesto nejde o zase tak starý zvyk, přičemž tato ryba dokonce původně ani nepochází z evropských vod.  

Původ kapra obecného

Kapr obecný existuje v několika formách. Ta původní se nazývá sazan a pochází ze střední Asie. Člověk jej přitom chová už 8 tisíc let, takže ho doprovází opravdu dlouhou dobu. V Evropě začali kapra obecného chovat nejprve Římané a postupem času se tato sladkovodní ryba rozšířila do sádek a rybníků po celém evropském kontinentu. Dostal se tedy i do střední Evropy, kde se chová dodnes.

Kapr obecný v kuchyni

Maso kapra obecného má jemnou vůni a chuť a navíc jej lze kombinovat s nejrůznějšími ingrediencemi. Proto si získal nezastupitelné místo na jídelníčku v mnoha zemích světa. Můžete si jej připravit jen tak, lze si ho rovněž obalit jako řízek, ale také v bylinkovém těstíčku. V České republice je oblíbený rovněž kapr na kmíně, existuje ale řada dalších zajímavých receptů.

Kapr obecný není součástí štědrovečerní večeře odedávna. Navíc vůbec nepochází z Evropy
Kapr obecný

Kapr jako vánoční tradice

Vánoční zvyky se liší napříč zeměmi i kontinenty. Podle anglo-americké tradice se na mnoha místech světa konzumuje nadívaný krocan, nicméně ve střední Evropě je štědrovečerní tradicí právě kapr. Nekonzumuje se přitom pouze u nás, ale také v Polsku či Německu. Ryby byly odedávna symbolem křesťanství, kapr se ale stal obecnou součástí vánočních tabulí až na přelomu 19. a 20. století, protože byl mj. finančně dostupný.

Kapr obecný z hlediska zdraví

Ryby jsou obecně považovány za nejzdravější masné pokrmy, protože obsahují velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin a zdravých proteinů, jsou lehce stravitelné a silně nezakyselují. Proto konzumace rybího masa ovlivňuje lidské zdraví příznivě. Kapr obecný tak působí pozitivně především na kardiovaskulární systém a navíc eliminuje výskyt obezity.

Zajímavosti o kaprovi obecném

  • Nejenže byl kapr obecný chován již před 8 tisíci lety, ale zřejmě se jedná o vůbec první domestikovanou rybu.
  • Ačkoli ryby obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, tyto látky neobsahují přirozeně, ale pouze díky konzumaci řas, které jsou na ně bohaté.
  • Kapr obecný je sice perfektní rybou pro chov, protože se jedná o rychle rostoucího všežravce, ale ve volné přírodě může představovat velký problém. V Austrálii je např. označován za velmi nebezpečný invazivní druh.
  • Na Vánoce sice konzumujeme menší kapry, nicméně některé ryby mohou být opravdu gigantické. Vloni padl světový rekord v Maďarsku, když byl vyloven kapr vážící 51,2 kg!
  • Pokud vám kapr příliš nechutná, můžete vyzkoušet námi navrhované alternativy.
Přidat na Seznam.cz