Dieta podle Penélope Cruz: V 48 letech vypadá mladě, svěží a šťastně

Zdroj: Oleg Nikishin / Shutterstock.com

Je až s podivem, jak dobře španělská diva Penélope Cruz vypadá, přestože už není nejmladší a navíc je výrazný typ, o kterém se říká, že brzy stárne. A stejně jako za své herecké umění, si zaslouží i poklonu za postavu, kterou ve svém věku a po dvou dětech má. 

Celoživotní dieta, kterou Cruz miluje 

Slavná herečka má přitom k jídlu velmi pozitivní vztah a to, že vypadá tak dobře, přičítá spokojenému životu a středomořské stravě, kterou považuje za svou celoživotní dietu, jíž navíc miluje. 

Každý, kdo jezdí na dovolenou třeba do italských, španělských nebo řeckých letovisek, se s touto stravou setkal, a je jasné, že středomořská dieta není nijak omezující. Navíc je velmi zdravá a chutná.  

Sklenička vína není na škodu 

Sama Penélope Cruz je velkým propagátorem této stravy, která je ve Španělsku běžná. Navíc se v této dietě striktně nezakazuje rozumné množství vína, což určitě řada lidí přivítá. Cruz tuto stravu neopouští, ani když cestuje pracovně po světě a tvrdí, že se i díky oblíbenému jídlu cítí kdekoliv jako doma. 

Spíš životní styl než dieta 

Středomořská strava není jen soubor ingrediencí a doporučených potravin, ale je to skutečný životní styl založený na dobrých zvycích odvozených z potravinářské tradice zemí sousedících se Středozemním mořem. Dnes se středomořská strava stala světovým dědictvím UNESCO jako nehmotný majetek lidstva. 

Charakteristika středomořské stravy 

Středomořská strava se vyznačuje řadou potravin, které je třeba denně konzumovat v přesně definovaných poměrech, aby se dosáhlo vyvážené stravy, která zahrnuje všechny makroživiny. Ty jsou rozdělené přibližně podle následujícího složení: 60 % sacharidů, 25–30 % tuku 10-15 % bílkovin. Není to komplikované a za pár dní se kombinace stravy stane rutinou. 

Skladba potravin není složitá 

Potraviny, které je nutné zkonzumovat denně, jsou 3 porce nerafinovaných obilovin, jako jsou těstoviny, rýže a chléb, ale také špalda nebo oves, 3 porce ovoce a 6 porcí zeleniny. 

Mléko a jogurt lze konzumovat každý den, zatímco sýry by se neměly jíst více než dvakrát týdně. 

Rostlinné bílkoviny, které jsou obsažené v luštěninách, jsou mnohem zdravější než ty živočišné. Konzumace masa (s preferencí bílého) je omezena na 1x až 2x týdně, přičemž ryby se doporučuje jíst 3x anebo 4x týdně.  

Co se týče tuků, ve středomořské stravě jsou povoleny maximálně 3 porce denně, s preferencí směřovanou ve prospěch tuků s obsahem mononenasycených kyselin, především olivového oleje. 

Středomořská strava zahrnuje omezení uzenin, lihovin, bílého cukru, másla, tučných sýrů, soli, hovězího a vepřového masa, sádla a kávy. Na druhou stranu dezerty jsou při zvláštních příležitostech povolené.  

Tento životní styl může jen změnit způsob, jakým jsou ostatní diety vnímány a jak se k nim přistupuje. Středomořská strava je rozhodně něco, co je dosažitelné, co by mělo všem připomínat, že shodit pár kilo nemusí ještě znamenat ztratit chuť k jídlu.  

Zdroj: hola.com, thelist.com, oliocarli.it

Autor: Lída Kropáčková 

Přidat na Seznam.cz