Rebarbora: údajně zdravá jarní zelenina, která ale může uškodit

Rebarbora v kuchyni (zdroj: samphotostock.cz)

Rebarbora je sice známou zeleninou, mnoho lidí ji ale doposud neochutnalo. Ačkoli může být zdravá, její konzumace je dosti problematická.

Reveň kadeřavá

Rebarbora je označení pro řapíky listů z rostliny, která se nazývá reveň kadeřavá. Ta pochází ze Střední Asie, konkrétně z Mongolska a ze sibiřských oblastí. Do Evropy se dostala společně s mongolskými výboji, tedy ve středověku. Od 18. století začala být na „Starém“ kontinentu také hojně pěstována na polích. V České republice se ale většinou pěstuje na zahrádkách.

Rebarborový koláč a další využití v kuchyni

Řapíky listy reveně kadeřavé lze využít v kuchyni mnoha způsoby. Připravuje se z nich např. výtečný rebarborový koláč. Ačkoli je tato zelenina velmi kyselá, společně s dalšími ingrediencemi (včetně drobenky) přináší velmi zajímavou chuť. Zeleninu je možné použít také do dalších moučníků (dorty či muffiny), vyrobit si z ní lze džem, ale uplatnění nachází také při přípravě polévek.

Rebarbora z hlediska zdraví

Rebarbora je někdy označována za nejzdravější jarní zeleninu. Obsahuje např. vlákninu, organické kyseliny, vitamíny ze skupiny B-komplex a minerální látky jako hořčík, železo, draslík anebo fosfor. Bývá uváděna v souvislosti s jarní detoxikací organismu, zároveň působí diureticky (močopudně), kladný vliv má na trávicí soustavu (pomáhá např. při zácpě), doporučována je při nadváze (váže na sebe tuky a podporuje metabolismus) a měla by i posilovat krvetvorbu.

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny

Rebarbora jako nebezpečná potravina

Před rebarborou se je dobré mít na pozoru. Listy totiž obsahují mj. nebezpečnou kyselinu šťavelovou. Její obsah se přitom zvyšuje v době květu i v řapících, takže ke konzumaci jsou obvykle doporučovány jen od poloviny května do poloviny června. Rebarboře by se měli úplně vyhnout lidé trpící revmatismem, dnou, ledvinovými kameny, stejně jako ti, kteří mají problém s ledvinami, močovým měchýřem a žaludečními kyselinami. Konzumovat by ji neměly ani děti do 10 let a těhotné a kojící ženy.

Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný

Zajímavosti o rebarboře

  • Rebarboru by ve větším množství neměli konzumovat ani zdraví lidé. Může jít sice o zdravou zeleninu, ale zároveň přináší rizika.
  • Ačkoli je někdy doporučováno konzumovat řapíky listů syrové, protože pak obsahují více účinných látek, díky zmíněným rizikům byste je měli tepelně zpracovat.
  • Při vaření ovšem nejsou doporučovány hliníkové nádoby. Hliník totiž reaguje právě s kyselinou šťavelovou, takže to není příliš bezpečné.
  • Během 1. světové války byla rebarbora doporučována ke konzumaci, což však mělo pro některé lidi smrtelné důsledky.
  • Výše popsané pozitivní účinky na lidské zdraví jsou sice zajímavé, na druhou stranu se spíše jedná o nepříliš bezpečnou potravinu. Měli byste ji tedy využít maximálně jednou za čas jako chuťovku.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*