Tacos: tradiční mexický pokrm, který si lze připravit zdravěji

Tacos (zdroj: Samphotostock.cz)

Tacos je tradiční pokrm z Mexika, který je oblíbený i v českých kuchyních. Můžete si ho přitom připravit v mnoha variantách, a to i velmi zdravých.

Původ tacos

Tacos je tradičním mexickým jídlem, které se jako mnoho jiných rozšířilo do celého světa. Tento pokrm přitom výrazně předchází příchodu Španělů, přičemž např. v oblasti jezer v Mexickém údolí, kde se nachází i hlavní město Ciudad de México, se tradičně jedl plněný malými rybami. Existují zmínky o tom, že Hernán Cortes uspořádal pro své kapitány taco slavnost v Coyoacánu.

Kde tacos ochutnat?

Tento pokrm se dnes běžně konzumuje také v České republice, kde jej můžete samozřejmě ochutnat v mexických restauracích, ačkoli na jídelním lístku je mívají i další restaurace. Kromě toho si lze koupit kukuřičné tortilly, které se plní jednotlivými ingrediencemi. Navíc na pultech obchodů naleznete i kořenící směsi, jež jsou určeny právě k přípravě tohoto pokrmu.

Jednotlivé ingredience

Tacos jsou vlastně plněné tortilly, které mohou být nejen kukuřičné, ale také pšeničné. Základem směsi, jíž se tortilly plní, představuje maso, přičemž se používá hovězí, vepřové, kuřecí nebo rybí. Dále se může jednat o mořské plody, mix různých druhů mas, ale existují i bezmasé varianty. Mezi další ingredience patří zelenina nebo houby, ale také různé druhy koření.

Tacos z hlediska zdraví

Mexická kuchyně, která je zařazena na seznam nehmotných památek UNESCO, je plná zdravých pokrmů. To může platit i o tacos, ačkoli toto jídlo obsahuje hodně tuků. Záleží ovšem na jednotlivých ingrediencích. Pokud využijete kvalitní rybí maso, bude to samozřejmě lepší než nekvalitní vepřové. Navíc byste měli použít co možná nejvíc čerstvé zeleniny (rajčata, cibule, salát atd.).

Zajímavosti o tacos

  • Tento pokrm patří mezi mexická pouliční jídla (tzv. antojitos), která se rozšířila po celém světě.
  • O popularitě mimo hranice Mexika svědčí i Národní den Tacos, jenž se ve Spojených státech amerických slaví každoročně 4. října.
  • Tortilly mohou být buď měkké, nebo tvrdé (fritované), přičemž maso je možné použít vařené, smažené, grilované či dušené.
  • Ve skutečnosti existují desítky a desítky druhů, které se od sebe mohou značně lišit. Můžete tedy experimentovat.
  • Pokud byste si chtěli připravit bezmasou variantu, můžete použít např. robi, což je rostlinná alternativa za maso vyrobená ze směsi obilných bílkovin.
  • Zdravou variantu si můžete připravit také s guacamole, což je pokrm pocházející od Aztéků.
Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*