Chilli con carne: oficiální jídlo Texasu, do něhož lze dát vskutku netradiční ingredience

Chilli con carne (zdroj: Samphotostock.cz)

Chilli con carne je pokrm pocházející od amerických indiánů, který je dnes populární celosvětově. Připravit si jej přitom můžete i dosti netradičně.

Původ chilli con carne

Dušená jídla ochucená chilli papričkami se objevují už ve spisech Bernardina de Sahagúna, a to z roku 1529. Tento františkánský mnich přitom psal o pokrmech, jež se připravovaly v aztéckém hlavním městě Tenochtitlán, tedy v dnešním Ciudád de Mexico. Použití hovězího masa nicméně pochází až od španělských conquistadorů. Dnes je pokrm populární nejen v Mexiku a USA, ale i jinde ve světě.

Kde chilli con carne ochutnat?

Chilli con carne se postupem času stalo oblíbeným jídlem na mnoha kontinentech. Dnes se tedy běžně konzumuje také u nás a můžete ho nalézt na jídelním lístku mnoha restaurací, mají-li tedy otevřeno. Jinak si lze tento pokrm pořídit jako polotovar, a to i v bio kvalitě. K dispozici dokonce máte kořenící směs s tímto názvem. Toto jídlo si ale samozřejmě můžete připravit i doma.

Jednotlivé ingredience

Základem je mleté maso (nejčastěji hovězí, ale může být i jehněčí) a chilli papričky. Použít je ale možné i další rozličné ingredience. Používána bývá zelenina (cibule, rajčata, česnek), fazole a koření (např. římský kmín či koriandr). V některých variantách se nicméně objevují i opravdu netradiční ingredience, mezi které patří skořice, hnědý cukr anebo dokonce pivo či hořká čokoláda.

Chilli con carne z hlediska zdraví

Toto jídlo určitě nepatří mezi pokrmy, kterým se je třeba vyhýbat. Právě naopak. Samozřejmě bude lepší, když při jeho přípravě použijete kvalitní maso, ale ostatní ingredience jsou bezproblémové či spíše zdravé (doporučujeme snad jen použít mořskou sůl). Navíc existuje varianta úplně bez masa, která se nazývá chilli sin carne a mohou si ji dát i vegetariáni a vegani.

Zajímavosti o chilli con carne

  • Ve španělštině se pokrm jmenuje „chile con carne“. Název se skládá ze slova odvozeného od chilli (z aztéckého jazyka nahuatl) a carne, což je španělsky „maso“. Jídlo se tedy lakonicky nazývá „chilli s masem“.
  • Od roku 1977 se jedná o oficiální jídlo amerického Texasu, neboť tento pokrm je na samém jihu Spojených států amerických populární dlouhodobě.
  • V Texasu se nicméně nepoužívá název „chilli con carne“, ale pokrm se označuje jako „Texas chilli“ anebo pouze „chilli“.
  • Jako příloha se velmi často konzumuje rýže, ale mnohdy se používá pouze s pečivo.
  • Chuť tohoto jídla se může lišit díky použitým chilli papričkám. Díky tomu jsou mnozí šéfkuchaři opatrní na to, aby zveřejnily, jakou variantu používají.
Přidat na Seznam.cz