Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí

Mořská sůl v podobě krystalků

Mořská sůl je dnes používána stále častěji i mimo přímořské oblasti. Nejenže obsahuje spoustu minerálů, ale navíc bývá označována za chutnější.

Historie používání mořské soli

Ačkoli je u nás dnes nejpoužívanější sůl kamenná, v obchodech se zdravou výživou i v běžné distribuci už je bez problémů k dostání i mořská sůl. Jinde už se ale používá tisíce let. V buddhistickém spisu Vinaja Pitaka je zmíněná už v polovině 5. století př. Kr., ale uplatnění nacházela již v pravěku. V zemích jako Indie a Čína přitom bývala jediným zdrojem soli, takže v těchto oblastech byla zásadně důležitá jako zdroj cenných látek.

Jak se mořská sůl získává?

Mořská sůl je získávána odpařováním mořské vody. V teplých oblastech toho lze dosáhnout výhradně za pomoci slunečních paprsků, čímž vzniká hustý solný roztok, který ještě následně krystalizuje. Tímto způsobem je získávána přirozeně a zachovává si cenné látky. Doplňme, že v současné době se produkce nachází zejména v oblasti Středozemí a dalších teplých a suchých oblastech.

Využití v kuchyni

Mořská sůl chutná poněkud jinak než běžná kuchyňská sůl, neboť je chuťově výraznější. Navíc bývá dochucována bylinkami, mořskými řasami a dalšími složkami. Může tedy dodat pokrmům dosti specifickou chuť, kterou si mnozí kuchaři nemohou vynachválit. Se zvýšenou poptávkou se navíc stále častěji stává součástí polotovarů a dalších prodávaných pokrmů.

Mořská sůl a zdraví

Mořská sůl se liší dle toho, odkud pochází. Středozemní moře např. obsahuje 4 % soli (Baltské moře pouze 1 %) a navíc i jód, který ale bývá přidáván rovněž uměle. Vyskytují se v ní ovšem i další minerály jako vápník, hořčík, sodík nebo draslík. Obsažené látky mohou člověku pomoci s látkovou výměnou, krevním během i s obnovou rovnováhy. Navíc kladně působí i zevně na pokožku.

Himálajská sůl: výrazně zdravější alternativa běžné soli

Zajímavosti o mořské soli

  • Výše zmíněné odpařování mořské vody je označováno za nejstarší techniku získávání soli vůbec.
  • Cena mořské soli může být dosti vysoká, a to díky náročnosti způsobu získávání. Tak např. některé se tvoří na povrchu vody v solných pánvích jen za příznivých klimatických podmínek. Jejich krystalky se sbírají a následně suší na slunci a větru.
  • Z mořské soli si lze připravit také koupel, která bude následně působit blahodárně jako mořská voda. Kladný vliv má např. na virózu, namožené svaly anebo bolavé klouby.
  • Mořskou sůl je rovněž možné inhalovat. Horká pára pak působí dezinfekčně na sliznice a urychluje léčbu onemocnění horních cest dýchacích.
  • Na místo klasické kamenné soli bývá doporučována i himálajská a černá sůl. Ty jsou rovněž považovány za zdravější, takže můžete zvolit i tuto alternativu.

Černá sůl: zdravější alternativa běžně používané kuchyňské soli

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*