Rakovina: vliv průmyslově zpracovaných potravin

Průmyslově zpracované potraviny

V současné uspěchané době často nemáme čas se ani pořádně najíst. Díky tomu ale konzumujeme nezdravé potraviny, jejichž důsledkem může být i rakovina.

Průmyslově zpracované potraviny

Ačkoli se do určité míry zpracovává většina potravin, některé jsou průmyslově měněny opravdu výrazně. Může se přitom jednat o potraviny rafinované, denaturované či frakcionované, které z velké části konzumujeme ve formě fastfoodových pokrmů, anebo si je kupujeme jako polotovary. Tato jídla obvykle ztrácí výživovou hodnotu (často jde jen o prázdné kalorie), ale také chuť a vůni. To je jeden z důvodů, proč jsou do nich přidávána tzv. potravinářská aditiva, ačkoli některá z nich primárně zvyšují trvanlivost potravin, což je tedy pouze relativní pozitivum.

Problém průmyslově zpracovaných potravin

Mezi problematické průmyslově zpracované potraviny patří např. bílé pečivo a mouka, různé cukrovinky anebo již zmíněné polotovary, které často obsahují plno umělých příchutí, přísad a emulgátorů. V těchto potravinách se přitom vyskytuje velké množství rafinovaných sacharidů, soli a škodlivých typů tuků. Lidskému zdraví tedy při časté konzumaci příliš neprospívají. Naopak se jedná o dosti nezdravé potraviny, které mohou být zodpovědné za vznik rakoviny a dalších civilizačních chorob.

Bílé pečivo je u nás stále velmi rozšířené. Takřka však postrádá výživovou hodnotu

K jakým chorobám může vést nezdravá strava?

Výzkumy vědců již dlouhou dobu ukazují jasné výsledky, totiž že lidé, kteří jedí přemíru průmyslově zpracovaných potravin, jsou ohroženi mnoha závažnými chorobami. Důsledkem může být např. nadváha anebo obezita, problémy s kardiovaskulární soustavou (srdcem a oběhovým systémem) a hrozí jim i vyšší riziko cukrovky. Celkově pak nezdravá strava může za tzv. nutriční stres, který rozhodně neprospívá našemu fyzické ani psychickému zdraví. Ostatně nedostatek energie, podrážděnost, nesoustředěnost, myšlenkový šum či nespavost mohou být rovněž důsledkem nezdravého stravování.

Průmyslově zpracované potraviny a rakovina

Francouzští vědci např. v rámci studie NutriNet-Santé potvrdili, že průmyslově zpracované tuky, sladkosti a nápoje zvyšují riziko rakoviny, tedy závažného onemocnění, kterým alespoň jednou za život onemocní každý třetí Čech. Nezdravá strava má zásadní vliv na rakovinu konečníku a tlustého střeva. U žen přitom dle výše zmíněného výzkumu hrozí vlivem špatného stravování také rakovina prsu. Na vině jsou např. průmyslově zpracované sladkosti, přičemž jiné studie uvádějí, že důležitou roli hraje i kasein, což je hlavní bílkovina obsažená v mléce.

Zdravé tuky jsou pro tělo nenahraditelné, pozor na ty nezdravé

Zaměřte se na přírodní potraviny

Součástí zdravého jídelníčku by měly být přírodní potraviny, které prošli úpravou možná co nejméně. Snažte se tedy např. vyhýbat polotovarům a pokrmům rychlého občerstvení. Do svého jídelníčku naopak zařaďte celozrnné pečivo, které obsahuje (na rozdíl od pečiva bílého) otruby, endosperm i klíčky. Samozřejmostí by mělo být i čerstvé ovoce a zelenina. Pokud navíc chcete zachovat výživovou hodnotu přírodních potravin, tepelně je upravujte co možná nejméně. Pak si totiž zachovají nejen živiny, ale také enzymy, které mají kladný vliv na trávení.

Přidat na Seznam.cz