Picadillo: Vyzkoušejte pokrm, který si zamilovala celá Latinská Amerika

Zdroj: Shutterstock

Měkké a voňavé mleté hovězí maso a rajčata okořeněná řadou sladkých a slaných ingrediencí. To je picadillo, základní jídlo mnoha latinskoamerických zemí. Kde se ale objevilo poprvé?

Název picadillo pochází ze španělského slovesa picar, což znamená „sekat“. To je příhodné vzhledem k tomu, že mleté maso je základní ingrediencí. Picadillo vynikne jako dušené maso, samostatný pokrm a také se přidává do dalších jídel.

Rozšířilo se picadillo díky kolonizaci?

Článek v The New York Times Magazine označil picadillo za hlavní kubánské jídlo, což je ale trochu zavádějící, protože popularitu sklízí i jinde. Picadillo patří mezi základní pokrmy také v Mexiku a je oblíbené i v dalších latinskoamerických zemích a třeba i na Filipínách.

Podle serveru Immaculate Bites má kubánské picadillo sladký nádech díky rozinkám a skořici. Mexické picadillo je poněkud ostřejší a obsahuje chilli, brambory a mrkev. Filipínské picadillo (nazývané také giniling) obsahuje mrkev, brambory, rozinky a zelený hrášek.

Podle Chef Gourmet neexistují jednoznačné důkazy, že picadillo pochází ze Španělska, ale nepřímé důkazy naznačují, že tato země je jeho pravděpodobným rodištěm. Na Španělsko ukazuje mimo jiné to, že Mexiko, Kuba a Filipíny jsou bývalými španělskými koloniemi.

Je tu také fakt, že španělský slovník vydaný v letech 1726 až 1739 uvádí picadillo s poznámkou, že se jedná o dušené sekané hovězí maso. Tento slovníkový záznam předchází téměř o sto let mexické verzi pokrmu a předběhl také kuchařku, která se zasloužila o současnou popularitu picadilla na Kubě.

Recept na mexické picadillo

Picadillo si můžete snadno připravit i doma. Přinášíme vám recept na jeho mexickou úpravu. Potřebovat budete 680 g mletého hovězího masa (nebo vepřového, kuřecího, krůtího), 150 g zelených chilli papriček, 250 g rajčat, 150 g cibule (nakrájené na kostičky), 450 g brambor (nakrájených na malé kostičky), 40 g olivového oleje, 1 stroužek česneku, ½ lžičky kmínu, 1 lžičku pepře a sůl.

Chilli papričky rozkrojte napůl, odstraňte semínka a nakrájejte je na proužky, nebo nasekejte. Rajčata vařte 5 minut, jen natolik, aby slupka změkla a dala se snadno odstranit. Rajčata oloupejte a vložte je do mixéru spolu s česnekem, kmínem a pepřem. Přilijte šálek vody a mixujte, dokud nezískáte světlou omáčku. Odstavte.

Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte cibuli a chilli papričky a vařte, dokud cibule nezesklovatí a chilli papričky nezačnou měknout. Přidejte mleté maso a naklepejte ho hřbetem lžíce a vařte 5 minut, dokud nezmění barvu.

Přilijte rajčatovou omáčku a promíchejte. Přidejte tolik vody (nebo hovězího vývaru), aby bylo maso zakryté. Přiveďte k varu, pánev přikryjte a nechte 10 minut vařit. Přidejte do pánve brambory, promíchejte a opět přikryjte. Vařte do změknutí (asi 10 až 12 minut). Odkryjte pánev, v případě potřeby přidejte koření a poté omáčku zredukujte na požadovanou konzistenci. Podávejte s rýží a teplými tortillami.

Zdroj: The New York Times Magazine, Immaculate Bites, Chef Gourmet, Tasting Table, Mashed, M.A. Kitchen

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz