Upečte si barevné bulky na hamburgery. Na grilovačce budete za hvězdu

Zdroj: Shutterstock

Veganských receptů není nikdy dost. A co teprve, když chcete uvařit něco originálního a chutného. Proto vám dnes přinášíme speciální recept na barevné veganské bulky, které se jistě stanou součástí každé vaší oslavy. Housky jsou nejen pěkné na pohled, ale také pořádně zdravé. Navíc budete na grilovvačce za hvězdu.

Uvařit si dobré veganské jídlo není vůbec snadná disciplína. Přece jen v sobě značná část receptů obsahuje alespoň nějaké produkty živočišného původu, které musí vegani následně nahrazovat něčím rostlinným. Jiné to není ani u pečiva, většina totiž obsahuje mléko, máslo nebo alespoň vejce.

Veganská varianta se skvělou chutí

Nyní vám tak přinášíme recept na to, jak si udělat pořádně „vymazlené“ bulky, které budou nejen zdravé, ale také zcela veganské. Hodit se vám budou nejen na hamburgery, ale také na sendviče či jako základ jednohubek. Namazané marmeládou vám zase poslouží jako skvělá snídaně.

Recept není vůbec obtížný, ale vzhledem k tomu, že těsto se bude nechávat dvakrát kynout, je potřeba vyhradit si na přípravu těsta dost času. Celkově to může zabrat až kolem 6 hodin. Výsledek ale bude rozhodně stát za to.

Raději oranžové, nebo fialové?

Na pět bulek budete potřebovat 250 gramů bílé špaldové mouky, ideálně v biokvalitě. Nyní se musíte rozmyslet, jakou barvu mají vaše výtvory mít. Pokud chcete pečivo oranžové či zářivě žluté barvy, přilijte k mouce 150 g mrkvové šťávy. Pokud chcete spíše bulky do fialova, stačí přidat 150 g šťávy řepné.

Následně přidejte 2 gramy aktivního sušeného droždí a 15 gramů extra panenského olivového oleje. Nyní je potřeba těsto vypracovat do hladké a pružné hmoty. Ideální je na to kuchyňský robot s hnětací funkcí.

První fáze kynutí zabere 3 hodiny

Po vyhnětení přidejte 4 gramy soli a zpracovávejte dalších 5 minut. Poté z těsta vytvořte kouli, vložte ji do mísy a přikryjte ji potravinářskou fólií.

Nyní přichází čas kynutí. U špaldové mouky to trvá výrazně delší dobu než u mouky klasické. Těsto by tak mělo vykynout zhruba za 3 hodiny a svůj objem by při tom mělo zhruba zdvojnásobit.

Po vykynutí si připravte plech vyložený pečicím papírem. Na něj dejte pět stejně velkých koulí, které jste vytvořili z vykynutého těsta. Mezery by mezi nimi měly být alespoň 3 centimetry. Celý plech opět přikryjte potravinářskou fólií a nechte další 2 až 3 hodiny kynout.

Speciální potření dodá skvělou chuť

Nyní si připravte potírací směs z 1 lžíce javorového sirupu a 1 lžíce olivového oleje. Každou bulku potřete směsí a posypte bílým či černým seznamem.

Takto připravené bulky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi 12 minut. Housky nechte vychladnout na mřížce. Potom je můžete rozříznout. Nyní si tak můžete užít výborné a zdravé pečivo.

Zdroj: Beauty Food Blog

Autor: Markéta Mladá

Přidat na Seznam.cz