Z obyčejného chlebu ve vajíčku můžete vykouzlit neobyčejnou večeři. Přidejte si na něj to, co máte rádi
Pečivo a těstoviny

Z obyčejného chlebu ve vajíčku můžete vykouzlit neobyčejnou večeři. Přidejte si na něj to, co máte rádi

Když jsem byla malá, chleba ve vajíčku byl jedním z mých nejoblíbenějších jídel, které babička připravovala na večeři. Až později jsem zjistila, že šlo především o praktický způsob, jak se zbavit 3 dny starého chleba, […]

Vídeňský chléb: S přípravou tradičního pečiva vám pomůže pekáč a trochu vody
Pečivo a těstoviny

Vídeňský chléb: S přípravou tradičního pečiva vám pomůže pekáč a trochu vody

Vídeňský chléb je speciální druh pečiva, který se připravuje s pomocí techniky vynalezené v 19. století ve Vídni, píše iFood. Tu nicméně na návštěvě města vymyslel dánský pekař. Chlebu se tak sice říká vídeňský, velmi […]

Řemeslné bulky od dědy: Snadné kynuté pečivo ideální k pečenému masu nebo jen tak s máslem
Pečivo a těstoviny

Řemeslné bulky od dědy: Snadné kynuté pečivo ideální k pečenému masu nebo jen tak s máslem

Doma jim říkáme řemeslné bulky. Recept mého dědu kdysi naučil kamarád a on ho potom předal rodině. Tohle pečivo se hodí především k masu a často ho tak pečeme, když třeba chystáme grilovačku, nebo když […]

Bratislavské rožky: Pečivo chráněné Evropskou unií. Ořechové a makové rozpoznáte podle tvaru
Zajímavosti

Bratislavské rožky: Pečivo chráněné Evropskou unií. Ořechové a makové rozpoznáte podle tvaru

Pečivo ve tvaru půlměsíce plněné mákem a mletými ořechy má nejen u nás, ale především na Slovensku bohatou historii. Bratislavské rožky jsou ale bohužel potravinou poměrně ohroženou. Pochází přitom už z roku 1599. V roce […]

placky
Pečivo a těstoviny

Křesné placky patří mezi lidové pečivo našich babiček. Krajově mají i jiné názvy a trochu vylepšené receptury

Placky, které se v jiných regionech nazývaly třeba křeháčky, křesné pekáče, hnětánky, krajance nebo přesné pagáče, mají jedno společné. Jde o levné jídlo a původ lze hledat v chudých krajích, kde si lidé nemohli dopřát chléb. Dnes […]

salmorejo
Recepty

Salmorejo: Studená rajčatová polévka ze španělské Córdoby zpestří a odlehčí jídelníček

Salmorejo je také někdy označovaná jako ardoria nebo ardorío. Jde o tradiční polévku, která je oblíbená hlavně v jižních oblastech Španělska. Je známá pro svěží chuť, která je oblíbená hlavně v teplém období, ale stejně dobře poslouží, pokud je třeba ubrat […]

grissini
Pečivo a těstoviny

Jak se dostaly na jídelní stůl italské grissini? Dodnes se v malých italských pekárnách vyrábí tradičními postupy

V celé řadě italských restaurací je běžné, že jsou hostům servírované chlebové tyčinky, zvané grissini. Hosté je dostanou doprostřed stolu, většinou zabalené jen v ubrousku, pokud jde o malou klasickou restauraci. Tyčinky nechybí na žádném stole Větší […]