Jak správně skladovat pečivo? Rozhodně ne v ledničce nebo igelitovém sáčku
Rady a tipy

Jak správně skladovat pečivo? Rozhodně ne v ledničce nebo igelitovém sáčku

Čerstvé pečivo, ať už jde o chléb, rohlíky, nebo bagety, dokáže zpříjemnit každé ráno, jenže do pár dní máte místo křupavého rohlíku kousací hračku. Životnost pečiva ale můžete prodloužit správným skladováním. Když se vrátíte z […]

Pita chléb: Připravte si doma arabské pečivo. Nepotřebujete žádné speciální suroviny
Pečivo a těstoviny

Pita chléb: Připravte si doma arabské pečivo. Nepotřebujete žádné speciální suroviny

Někdy se mu říká také arabský chléb. Nejčastěji je ale známý jako pita chléb. Placky, které se podávají mimo jiné ke kořeněným omáčkám, nejsou nijak složité na přípravu. Udělat si je snadno můžete i doma. […]

Z obyčejného chlebu ve vajíčku můžete vykouzlit neobyčejnou večeři. Přidejte si na něj to, co máte rádi
Pečivo a těstoviny

Z obyčejného chlebu ve vajíčku můžete vykouzlit neobyčejnou večeři. Přidejte si na něj to, co máte rádi

Když jsem byla malá, chleba ve vajíčku byl jedním z mých nejoblíbenějších jídel, které babička připravovala na večeři. Až později jsem zjistila, že šlo především o praktický způsob, jak se zbavit 3 dny starého chleba, […]

Vídeňský chléb: S přípravou tradičního pečiva vám pomůže pekáč a trochu vody
Pečivo a těstoviny

Vídeňský chléb: S přípravou tradičního pečiva vám pomůže pekáč a trochu vody

Vídeňský chléb je speciální druh pečiva, který se připravuje s pomocí techniky vynalezené v 19. století ve Vídni, píše iFood. Tu nicméně na návštěvě města vymyslel dánský pekař. Chlebu se tak sice říká vídeňský, velmi […]

Řemeslné bulky od dědy: Snadné kynuté pečivo ideální k pečenému masu nebo jen tak s máslem
Pečivo a těstoviny

Řemeslné bulky od dědy: Snadné kynuté pečivo ideální k pečenému masu nebo jen tak s máslem

Doma jim říkáme řemeslné bulky. Recept mého dědu kdysi naučil kamarád a on ho potom předal rodině. Tohle pečivo se hodí především k masu a často ho tak pečeme, když třeba chystáme grilovačku, nebo když […]

Bratislavské rožky: Pečivo chráněné Evropskou unií. Ořechové a makové rozpoznáte podle tvaru
Zajímavosti

Bratislavské rožky: Pečivo chráněné Evropskou unií. Ořechové a makové rozpoznáte podle tvaru

Pečivo ve tvaru půlměsíce plněné mákem a mletými ořechy má nejen u nás, ale především na Slovensku bohatou historii. Bratislavské rožky jsou ale bohužel potravinou poměrně ohroženou. Pochází přitom už z roku 1599. V roce […]

placky
Pečivo a těstoviny

Křesné placky patří mezi lidové pečivo našich babiček. Krajově mají i jiné názvy a trochu vylepšené receptury

Placky, které se v jiných regionech nazývaly třeba křeháčky, křesné pekáče, hnětánky, krajance nebo přesné pagáče, mají jedno společné. Jde o levné jídlo a původ lze hledat v chudých krajích, kde si lidé nemohli dopřát chléb. Dnes […]