Jak správně skladovat pečivo? Rozhodně ne v ledničce nebo igelitovém sáčku

Zdroj: Shutterstock

Čerstvé pečivo, ať už jde o chléb, rohlíky, nebo bagety, dokáže zpříjemnit každé ráno, jenže do pár dní máte místo křupavého rohlíku kousací hračku. Životnost pečiva ale můžete prodloužit správným skladováním.

Když se vrátíte z nákupu, web Bydlení Instory radí začít s konzumací světlých pšeničných produktů, jako jsou bagety či rohlíky, protože ty se kazí nejrychleji. Nejlepší jsou během prvních 6 až 8 hodin po upečení. Naopak pečivo s větším obsahem žitné mouky zůstane čerstvé déle, ovšem pouze za předpokladu správného skladování.

Ne igelitovým sáčkům

Když mluvíme o skladování potravin, asi vás jako první napadne lednice. I když by se mohlo zdát, že lednička pečivo uchová v dobrém stavu, realita je opačná. V chladném a vlhkém prostředí pečivo rychleji vysychá a dochází k urychlení procesů, které vedou ke tvorbě plísní.

Ani igelitové sáčky nejsou dobrým řešením. Ty totiž, jak upozorňuje Jíme Jinak, nepropouští vlhkost uvolněnou z pečiva a vytváří vhodné prostředí k množení nezvaných hostů. Na pečivu uchovávaném v igelitovém sáčku může již po třech hodinách začít růst plíseň Candida albicans, která způsobuje ústní a genitální houbové infekce.

Mrazák s rozmyslem

Mrazák můžete využít k dlouhodobému uchovávání pečiva, ale s rozmyslem. Rozhodně do něj nedávejte pečivo teplé, protože by se v kombinaci s chladem v mrazáku mohlo zapařit a poskytnout úrodnou „půdu“ plísním. Po rozmrazení tedy můžete místo konzumace pomýšlet leda tak na nalezení nového antibiotika. Když si přinesete domů ještě teplé pečivo, nechte ho před umístěním do mrazáku vychladnout.

Jak pečivo správně skladovat?

Pokud vás po nákupu pečiva čeká ještě cesta domů nebo jiné povinnosti, je podle Ekuchařky dobré pečivo ihned zabalit do papírového sáčku, který je v obchodech většinou k dispozici. Můžete také použít vlastní plátěný pytlík, ideálně ze lnu nebo bavlny.

Doma pečivo zabalte do plátěného sáčku nebo kuchyňské utěrky a uložte do chlebníku, nejlepší jsou dřevěné chlebníky s větracími otvory. Ideální teplota pro skladování je 18 až 20 °C. Plátěné pytlíky je třeba pravidelně čistit a prát, přičemž pro každý druh pečiva byste měli používat zvláštní pytlík. Pro další prodloužení čerstvosti můžete použít voskové ubrousky, které pečivo ochrání před slunečním světlem a udrží v chladu.

Zdroj: Bydlení Instory, Jíme Jinak, Ekuchařka

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz