Huitlacoche: Říká se jí „mexické lanýže“. Za vznešeným názvem se ale skrývá obyčejná plíseň
Světové pokrmy

Huitlacoche: Říká se jí „mexické lanýže“. Za vznešeným názvem se ale skrývá obyčejná plíseň

Přezdívá se jí mexické lanýže nebo také aztécký kaviár. Její chuť by měla být cítit po vanilce se špetkou javorového sirupu. Ve skutečnosti není na pohled ani trochu lákavá a voní odpudivě. Pochoutka známá jako […]

Koji: Plíseň, která se využívá v gastronomii
Zajímavosti

Koji: Plíseň, která se využívá v gastronomii

Kropidlák rýžový neboli koji je kulturní plíseň. S ní se očkuje určitá ingredience, nejčastěji rýže nebo sója. Koji následně tuto surovinu fermentuje. Právě této plísni vděčíme za vznik například světově oblíbené sójové omáčky, saké nebo […]