Jak správně skladovat pečivo? Rozhodně ne v ledničce nebo igelitovém sáčku
Rady a tipy

Jak správně skladovat pečivo? Rozhodně ne v ledničce nebo igelitovém sáčku

Čerstvé pečivo, ať už jde o chléb, rohlíky, nebo bagety, dokáže zpříjemnit každé ráno, jenže do pár dní máte místo křupavého rohlíku kousací hračku. Životnost pečiva ale můžete prodloužit správným skladováním. Když se vrátíte z […]

Jste unavení a trápí vás zažívání? Možná se ve vašich střevech usídlila plíseň
Zdraví

Jste unavení a trápí vás zažívání? Možná se ve vašich střevech usídlila plíseň

Nadužívání antibiotik je vážným a často probíraným problémem, o kterém však stále nevíme všechno. Jedním z méně prozkoumaných důsledků přemíry antibiotik a rozházeného imunitního systému jsou plísně, především ty ve střevech. Ohrožená střevní mikroflóra Střeva mají […]

Huitlacoche: Říká se jí „mexické lanýže“. Za vznešeným názvem se ale skrývá obyčejná plíseň
Světové pokrmy

Huitlacoche: Říká se jí „mexické lanýže“. Za vznešeným názvem se ale skrývá obyčejná plíseň

Přezdívá se jí mexické lanýže nebo také aztécký kaviár. Její chuť by měla být cítit po vanilce se špetkou javorového sirupu. Ve skutečnosti není na pohled ani trochu lákavá a voní odpudivě. Pochoutka známá jako […]

Koji: Plíseň, která se využívá v gastronomii
Zajímavosti

Koji: Plíseň, která se využívá v gastronomii

Kropidlák rýžový neboli koji je kulturní plíseň. S ní se očkuje určitá ingredience, nejčastěji rýže nebo sója. Koji následně tuto surovinu fermentuje. Právě této plísni vděčíme za vznik například světově oblíbené sójové omáčky, saké nebo […]