Ruce si umyjte před každým jídlem. Nikdy je mokré neotírejte o oblečení

Zdroj: Shutterstock

Už malé děti se učí, že před každým jídlem by si měly umýt ruce. A to nehledě na to, zda přišly z venku, nebo se právě probudily a jdou z postýlky rovnou na snídani. Dodržování této základní hygieny platí pro nás všechny. Proč konkrétně je to ale tak důležité? A jak si ruce umýt opravdu poctivě?

Ruce by si měl člověk umývat častěji, než si možná myslíte. Když přijdete z venku, je to automatické. Jdete ale do koupelny po každém pomazlení svého domácího mazlíčka? Nebo když si kýchnete či se vysmrkáte?

Ačkoli tato pravidla mnoho lidí opomíjí, umýt si ruce důkladně před každým jídle bychom zapomínat rozhodně neměli. Přece jen se společně s pokrmem může do těla dostat celá řada bakterií, které se nám na rukou usazují. A to samozřejmě i v případě, že jíme příborem.

Nebezpečí nemocí

Rukama se dotýkáme všeho kolem sebe. Člověk si ani neuvědomuje, kolik bakterií se nachází na předmětech, které běžně používáte v domácnosti. Samozřejmě potom hrozí, že se společně s jídlem dostanou do těla a způsobí nám například nevolnosti.

Pokud konzumujete například pizzu nebo hamburger, rukama se potravin přímo dotýkáte, a dokonce je dáváte do úst, například když z prstů olizujete zbytky. Ale i při konzumaci jídla příborem hrozí přenos nebezpečí.

Jednak rukama držíte nůž a vidličku, které pak dáváte do úst, zároveň se ale také některé mikročástice mohou přenášet vzduchem. Před každým jídlem si tak pečlivě ruce umyjte!

Pravidla správného mytí rukou

Myslíte si, že si ruce umíte umýt? A dodržujete skutečně následující pravidla? Jedině s nimi si totiž můžete být jisti, že se zbavujete většiny nečistot na těle a při jídle vám nehrozí žádné zdravotní nebezpečí.

Nejprve si ruce namočte vodou, vypněte kohoutek, abyste jí šetřili, a řádně ruce namydlete. A nestačí pouze dlaně, umýt je třeba i hřbet ruky.

Poté třete ruce o sebe a dostaňte mýdlo i mezi prsty. Počítejte si čas, minimálně 20 vteřin byste měli nechat prostředek působit. Opláchněte ruce studenou vodou.

Důležité je osušit ruce čistým ručníkem nebo papírovou utěrkou. Sušení vzduchem ve skutečnosti bakteriím jen prospívá, stejně tak je opět na ruce dostanete v případě, že si dlaně jen otřete o kalhoty, jak to má mnoho lidí ve zvyku.

Zdroj: Food Safety, Life Buoy, SBS Food, CDC, Franciscan Health

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz