Mléčné nápoje s probiotiky mají pozitivní vliv na zdraví. Dejte ale pozor na množství cukru v nich

Zdroj: Shutterstock

Nápoje s probiotiky by člověk neměl pít jenom ve chvíli, kdy bral antibiotika. Samozřejmě v takovém případě se vyplatí látky v těle vyrovnávat, jinak jsou ale mléčné drinky prospěšné i všeobecně. Jaké zdravotní účinky pro nás vlastně mají?

Probiotické drinky obsahují živé bakterie a kvasinky, které se přirozeně vyskytují v těle. Tyto mikroorganismy mají na svědomí podporu dobrého trávení a pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcí, vysvětluje Women’s Health.

Kefír, kyška nebo probiotický nápoj?

Mnoho lidí má za to, že i obyčejný kefír je pro tělo zdravotně přínosný. A určitě je to pravda. Přesto ale obsahuje zcela jiné látky než ověřené probiotické nápoje (jako například některé jogurtové drinky nebo Actimel).

Kefír, nebo třeba kyška, podporují imunitu, díky vysokému obsahu vápníku pomáhají budovat silné a zdravé kosti a také mohou zlepšovat laktózovou intoleranci. A i v těchto nápojích podle serveru Isablog najdeme probiotika.

Jaký je tedy hlavní rozdíl mezi kefírem a označeným probiotickým nápojem? „Rozdíl mezi těmito nápoji a skutečnými probiotickými nápoji je v tom, že u těch probiotických by mělo být technicky prokázáno, že prospívají zdraví, zatímco u kefíru tomu tak být nemusí,“ vysvětluje odbornice na výživu Harriet Holme.

Pozor na velké množství cukru

Server Akční ceny porovnával několik zdravých mléčných nápojů a zjistil, že v mnoha případech lidé do těla kromě bílkovin a probiotik dostávají také velké množství cukru.

Při výběru toho, jaký drink si dáte na svačinu, je tak vždy nutné číst složení. Někdy je obyčejný kefír vlastně daleko zdravější než probiotický drink, protože některé značky bývají doslazeny více než 10 kostkami cukru na jednu skleničku.

Nejlepší známku si v testu serveru vysloužil K Classic Pro+ drink, který obsahuje bakteriální kultury L. acidophilus, Bifidobacterium, L. casei. Na druhém místě se umístil oblíbený Actimel.

Zdroj: Akční ceny, Women’s Health, Isablog, NIH

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz